David Goffin demonstreert maar Steve Darcis wordt van het veld gespeeld

RIJSEL – De eerste dag van de Davis Cup-finale zit erop. Zoals kon worden verwacht staat er een 1-1 stand op het bord. Het dubbelspel van zaterdag zal bijzonder belangrijk zijn. De kans dat Ruben Bemelmans en Joris De Loore het zullen opnemen tegen het duo Richard Gasquet-Pierre-Hugues Herbert lijkt bijzonder klein, ook al zijn dit de namen die door de beide kapiteins naar voren werden geschoven. Het zullen wellicht Gasquet en Tsonga zijn die het zullen uitvechten tegen Goffin en Bemelmans.

Het was duidelijk dat Johan Van Herck met een dubbel gevoel de pers te woord stond. ‘Vandaag hebben we gezien dat de twee nummers één van beide ploegen veel sterker waren dan de nummers twee. Ik zal pas één uur voor de wedstrijd beslissen wie in het dubbelspel zal aantreden. Of Yannick Noah een beroep doet op Tsonga is niet mijn probleem. Steve zal het even moeilijk hebben om deze zware nederlaag te verwerken maar ik ga hem zeker niet afschrijven. Indien het zondag 2-2 staat dan zal hij zeker de beslissende wedstrijd afwerken.’

Yannick Noah sprak eenzelfde, ietwat mysterieuze taal, al leek hij niet helemaal tevreden over het publiek. ‘Er waren 4 000 Belgische supporters, 4 000 Franse fans en 20 000 toeschouwers. Ik ben daar niet ontgoocheld over, omdat ik het had verwacht. Tijdens de tweede wedstrijd hadden beide spelers last van ietwat te rumoerige kijkers maar ook dat verwonderde me niet. Als kapitein waren het twee ‘makkelijke’ wedstrijden. Ik heb eens tien uur op de trainersbank moeten zitten. Dat is iets minder leuk.’ Integenstelling tot Van Herck had de Franse kapitein teveel spelers om een selectie voor deze finale te maken. Wat opviel: Nicolas Mahut en Julien Benneteau, die naast de boot vielen, pinkten in de tribune een traan weg toen de Marseillaise weerklonk. Commentaar van Noah: ‘Ja, ik heb dat gezien.’   

David Goffin wist wat hem te wachten stond. Opdat België een kans zou maken op de Davis Cup is het gewoon noodzakelijk dat de Luikenaar zijn beide wedstrijden wint. Onze landgenoot, het nummer zeven van de wereld, won in drie sets van Lucas Pouille (ATP 18). De Fransman hield in het begin van de partij gelijke tred maar een break van Goffin bij 5-5 was doorslaggevend. Vijf dagen na zijn verloren eindstrijd op de ATP Finals was er van vermoeidheid helemaal geen sprake. Bij aanvang van de tweede set ging hij meteen door de service van Pouille. Vanaf dat ogenblik kwam het er gewoon op aan om zijn eigen opslagspel te winnen en dat gebeurde ook. Bij een 3-5-voorsprong mochten we een nieuwe break noteren. Ook in set drie kregen we een gelijkaardig spelverloop. Goffin brak onmiddellijk door de opslag van Pouille, waardoor hij in een zetel naar de zege stevende.

‘TAKTIEK SPEELT GEEN ROL TIJDENS EEN DAVIS CUP-WEDSTRIJD’

Goffin speelde ontegensprekelijk zijn beste enkelmatch ooit in de Davis Cup. Hij was uiteraard superblij met zijn zege en, wat belangrijker is, hij toonde zich ook tevreden over het feit dat hij bijzonder weinig energie had verspeeld. ‘Ik kan niet ontkennen dat dit een uitstekende manier was om het weekend te starten. Mijn service draaide zoals het moest. Mijn conditie, die ik al had opgebouwd tijdens de Masters, heb ik gelukkig kunnen behouden. Van bij het begin van de wedstrijd voelde ik gewoon dat het vandaag ging lukken. Alles verliep perfect. Pouille is er niet één keer in geslaagd om door mijn opslag te gaan. Dat overkomt me niet zo vaak in een wedstrijd over drie sets. Wat het dubbelspel betreft is alles mogelijk. Indien ik nu vier uur zou hebben gespeeld, had de situatie er helemaal anders uitgezien. Ik speel niet veel dubbel maar ik hou er wel van. We zien wel.  Laat ons zeggen dat ik vandaag de beker een beetje in onze richting heb geduwd maar dat het ding nog altijd bijzonder zwaar weegt.’

Een zege tijdens de tweede wedstrijddag zou onze landgenoten natuurlijk bijzonder goed van pas komen. ‘Ik besef dat ik zondag met Tsonga een bijzonder sterke tegenstander tref. Hij speelt krachtig tennis en heeft een fantastische opslag. Een Davis Cup-wedstrijd blijft altijd iets speciaal. Tactiek speelt veel minder een rol dan anders.’

Pouille: ‘Ik was vandaag gewoon kansloos. Bij een 5-5 stand in de eerste set kreeg David even de hulp van het net. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan. Ik denk dat we in die openingsset aan elkaar gewaagd waren maar in set twee ging hij op zijn elan door en lukte bij hem gewoon alles. Vanaf de derde set was hij een klasse sterker dan ik.’ Misschien dat de omstandigheden – in de tribune zaten minstens 7 000 Belgen – hem wat parten hadden gespeeld? ‘Neen. Toch niet. Op het veld was ik even kalm als nu tijdens deze persconferentie. Het feit is gewoon dat ik over te weinig wapens beschikte om iets tegen David in te brengen. Ik heb al vaak tegen hem gespeeld en nog meer met hem getraind, maar nog nooit was ik zo onder de indruk. Zelfs toen ik met mijn allersnelste opslag uitpakte, sloeg hij de bal nog goed terug. Ik verneem dat hij twaalf aces sloeg. Dat zegt toch wel genoeg, niet?’ Stephanie, de vriendin van Goffin, is close met Clemence, de grote liefde van Pouille. ‘Daar heb ik vandaag niet veel van gezien. Goffin speelde nog beter dan vorige week. Met dit niveau had hij zeker ook de Masters gewonnen. Laat ons hopen dat daar vlug een einde aan komt. Het liefst voor zondag. Ik heb vandaag beter tennis gebracht dan in mijn halve finalewedstrijden tegen Zwitserland. Het was gewoon de sterkte van de tegenstander die het verschil maakte.’

Na de demonstratie van Goffin zagen we nog een ander meesterstukje. Jammer genoeg was het ditmaal de Franse speler, Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15) die gewoon brandhout maakte van  Steve Darcis (ATP 76). Tsonga flirtte bij zijn opslagen moeiteloos met de 220 kilometer per uur-grens. Toch duurde het tot 5-3 vooraleer de eerste break een feit was.

 

Ook psychologisch betekende dit het einde voor Darcis, die zich bij de scheidsrechter ging beklagen over het te luidruchtige publiek, al dient gezegd dat Tsonga even voordien net hetzelfde had gedaan. De tweede set begon meteen met opslagverlies van de Belg. Meer zelfs, de eerste vier spelen verliepen blanco. Aan het begin van de derde set klom Darcis voor het eerst op voorsprong maar het was meteen ook zijn laatste punt. Even later reageerde hij zich af op zijn tennisracket maar dat was niet de oorzaak van zijn falen. Tegen een ontketende Tsonga was gewoon geen kruit opgewassen: 3-6, 2-6, 1-6 na 1u46’. ‘Je geloof het misschien niet maar vandaag voelde ik me fysiek volledig in orde. Jammer genoeg kreeg ik niet de gelegenheid om dit te tonen. Na elk punt probeerde ik aan te klampen maar tevergeefs. Ik onthoud slechts één positief ding over deze wedstrijd: omdat ik heb mogen spelen ben ik al gewoon geraakt aan de atmosfeer op de tribunes.’ Tsonga was nog schariger met zijn commentaar. ‘Ik moest een punt binnenhalen voor mijn land en dat is me gelukt. Indien men me vraagt om het dubbel te spelen, dan ben ik daar klaar voor. Vanavond in het hotel valt de beslissing.’ (EM)