Coucke stevig op de vingers getikt: ”Kijk eens in uw achtertuin’

Marc Coucke wil als voorzitter van de Pro League een aanpassing zien van de Belgen-regel. Momenteel moet er bij elke club zes Belgen op het wedstrijdblad staan, maar Coucke wil dat aantal omlaag halen omdat Belgische spelers te duur zouden zijn. Peter t’Kint, redacteur bij Sport/Voetbalmagazine, reageert streng op de woorden van Coucke.

”Coucke moet uiteraard eerst letten op de centen van zijn club, maar daarnaast ook oog hebben voor de toekomst van het voetbal. Dat is hij als voorzitter van de qua palmares rijkste club van het land verplicht. Er zijn andere manieren om de budgetten in evenwicht te krijgen. Dat hij muren sloopt in zijn stadion, niet in de reglementen. Het protest daartegen kan niet luid genoeg zijn”, trekt Peter t’Kint van leer.

De journalist vindt dat de Anderlecht-voorzitter gewoon meer aandacht moet hebben voor de eigen jeugdopleiding. ”Marc Coucke, blijf wel van die Belgenregel af! En zijn de Belgen te duur, kijk dan eens in uw achtertuin. Niet in die van Merelbeke, maar in die van Brussel. Zeker u. Als u daar geen Belgen vindt, onder die 1 miljoen hoofdstedelingen, hebt u uw werk op Neerpede slecht gedaan.”

Tot slot krijgt Coucke dan ook een duidelijke opdracht mee. Mede met het oog op de toekomst van het Belgische voetbal. ”Uw voorgangers hebben binnen uw club toch wel wat pluimen op hun hoed te steken. Tielemans, Januzaj, Kompany en Batshuayi… Ze zijn wel degelijk allemaal gepasseerd op Anderlecht. Gaat u wat ons betreft al maar op zoek naar hun opvolgers, voor dat WK in de VS, in 2026. Niet in Albanië of Servië of Griekenland, maar in Etterbeek, Sint-Joost, Jette of Schaarbeek.”

Met toestemming van VP door hen toegezonden bericht