Christophe Hindricq is laureaat Trofee Victor Boin 2017

De jury van de Nationale Trofee Victor Boin maakte gisteravond de laureaat van 2017 bekend. Op 22 februari zal de trofee officieel overhandigd worden aan handbiker Christophe Hindricq en zijn club Rolling Lions (Namen). De uitreiking vindt opnieuw plaats in het Sportimonium in het Sport Vlaanderen-domein te Hofstade (Zemst).
 
De trofee, die een atleet in zijn/haar carrière slechts éénmaal kan winnen, werd in 1974 voor het eerst uitgereikt en beloont elk jaar een paralympische atleet voor zijn/haar prestaties van het afgelopen jaar en/of voor zijn/haar carrière en rol binnen de paralympische beweging. De trofee draagt de naam van ex-voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité Victor Boin, die zich inzette voor de ontwikkeling van de paralympische beweging in ons land.
 
Een lange carrière met vele successen
 
Christophe Hindricq, die ten gevolge van een motorongeval in 1988 verlamd raakte aan beide benen en deels aan zijn linkerarm, bereikte eerst de top in het rolstoelrugby. In deze spectaculaire sport nam hij voor het eerst deel aan de Paralympische Spelen van Athene in 2004. Uiteindelijk vond hij de weg naar het wielercircuit. Vandaag 52 jaar oud, is hij nog steeds actief in deze sport.
 
World Cup na World Cup, WK na WK, jaar na jaar veroverde Christophe ereplaatsen op grote competities. Op de Paralympische Spelen van London 2012 moest hij echter genoegen nemen met een vierde plaats in de wegrit. Ook in Rio lijkt het niet te mogen gebeuren voor Christophe, die tweemaal 5e wordt in de weg- en tijdrit. Maar in zijn laatste grote afspraak lukt het dan toch : samen met collega’s Jonas Van de Steene en Jean-François Deberg verovert hij de bronzen medaile in de Handbike Team Relay (aflossing). Het hoogtepunt van een lange en mooie carrière.
 
Christophe Hindricq is vandaag ook bestuurder van de Franstalige G-sportfederatie Ligue Handisport Francophone, en voorzitter van de club Rolling Lions, die hem als kandidaat voor deze trofee voorstelde en zelf dus ook een jaar de Trofee mag bewaren binnen de club.

Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee:
« Christophe is al jaren een boegbeeld van de Paralympische Beweging. Hij had, na zijn ongeval vele jaren terug, wat tijd nodig om de weg naar de Paralympische sport te vinden. Maar doorheen de jaren is hij een voorbeeld geworden van doorzettingsvermogen, moed en topsport. Hij kon stoppen na zijn hoogtepunt in Rio, maar besliste om toch door te gaan terwijl de team relay zijn vervanging voorbereidt. Hij is het levende bewijs dat Paralympische sport jou als mens een tweede kans kan bieden. »
 
Denis Jaeken, oud-voorzitter van BPC en sinds dit jaar de nieuwe voorzitter van de Jury:
« Christophe is ontegensprekelijk een ambassadeur van zijn sport en van de Paralympische sport in het algemeen. Zowel in het rolstoelrugby als het wielrennen kende hij hoogtes en laagtes, maar bleef vechten op zoek naar dat absolute hoogtepunt : zijn bronzen medaille op de Spelen. Hij inspireert jong en oud, en in zijn voetsporen staat een volgende generatie klaar voor het grote werk. »