Chicago Cubs werven Steve Janssen aan: eerste Belg ooit bij Major League-team

Voor elke baseballspeler of –coach is het bereiken van een plaats bij een Major League Baseball Team in de Verenigde Staten het hoogst haalbare. Steve Janssen (45), voormalig bondscoach en oud-speler van de nationale ploeg, maakt de stap.

Door het ondertekenen van een contract bij de Chicago Cubs is Steve de eerste Belgische trainer ooit die aan de slag gaat bij de MLB als (pitching) coach. De Cubs gelden als één van de traditieclubs uit Amerika en waren in 2016 nog winnaar van de World Series. Janssen wordt verantwoordelijk voor het opleiden van de jonge werpers in het jeugdteam. Hij won in ons land als catcher diverse nationale titels en werd nadien coach in Nederland, waar hij ondertussen al negentien jaar vertoefde. Onder zijn leiding werden onze Noorderburen tweemaal Europees kampioen. In 2016 werd hij uitgeroepen tot European Baseball Coach van het jaar.

‘Het is allemaal zeer vlug gegaan. Iemand uit mijn omgeving heeft contact opgenomen met een persoon van bij de Chicago Cubs. Nadien heb ik vier telefoontjes gehad, met evenveel personen. Uiteraard heb ik toegehapt. Ik heb geen gezin, wat de keuze makkelijk maakte. Wellicht hebben zij mijn Nederlands palmares eens goed bekeken: elf jaar begeleidde ik er de jeugd bij de nationale ploeg, nadien ging ik naar Neptunus Rotterdam, vervolgens Sparta/ Feyenoord en nu zit ik acht jaar onafgebroken bij het nationale team. Gelukkig reageerde de Nederlandse bond positief op mijn beslissing.’

‘Ik ben als het ware opgegroeid op het veld. Mijn grootvader, vader, oom, ik: allemaal speelden we op de Luchtbal baseball in de zomer en voetbal in de winter. Sinds 2010 ben ik professioneel aan het werk, iets wat weinige Belgen mij voordeden. Ik ben vrij vlug coach geworden omdat ik meer voldoening haalde uit het trainingswerk dan uit het spelen. Volgende week vertrek ik. Ik heb er een contract voor één jaar. Iedereen heeft dat daar. Dat is een ongeschreven regel. Met het opleidingsteam spelen wij wedstrijden van april tot in de eerste helft van september. De maand maart wordt leuk. Dan worden alle spelers, van de kleinste uk tot de grootste vedette, zes weken samengebracht. ’s Morgens wordt er getraind, ’s avonds zijn er wedstrijden.’

‘Gedurende die periode zal ik op hotel zitten, nadien krijg ik een vaste stek in Arizona. Alle teams in de Verenigde Staten – dus ook Chicago – hebben hun opleidingscentra in Arizona of Florida en dit omwille van het klimaat. Nu is het er 25 graden, maar in de zomer loopt dat op tot 45. De waarde van de Chicago Cubs is 2,5 biljoen dollar. Het budget is vergelijkbaar met dat van Barcelona of Real Madrid.’

‘Het Belgische baseball is in hetzelfde bedje ziek als zovele kleine sporten bij ons. Wij hebben gewoon geen sportcultuur. Verder moet je het niet gaan zoeken. Het clubleven bestaat niet meer.’ Nu, de jeugdspelers van de Chicago Cubs krijgen niet dezelfde faciliteiten als de profs. ‘Busreizen van achttien uur zullen geen uitzondering zijn. Maar die jongens hebben dat er voor over. Zij dromen om ooit bij de top te behoren. De Amerikaanse jeugd heeft nog een instelling waarvoor de Belgische jongeren hun neus ophalen. Hier vraagt men zich alleen maar af hoeveel men kan verdienen maar wil men er niet al teveel voor doen.’ (EM)