Centrum De Rode Loop in Merksem krijgt er een sporthal bij

MERKSEM – Het sportcentrum aan de Rodeloopstraat in Merksem breidt uit. De stad bouwt een nieuwe sporthal tegen eind 2018. Gisteren vrijdag startten schepen Caroline Bastiaens (CD&V) en haar collega Ait Daoud (N-VA) symbolisch de graafwerken voor de nieuwe sporthal.

De stad Antwerpen bouwt een nieuwe sporthal in Merksem tussen de bestaande sporthal Rode Loop en de atletiekpiste, naar analogie van wat we zien op het Rooi (Berchem), de Wilrijkse Pleinen en het Park Groot Schijn (Deurne). Dankzij een gedeelde inkomzone zullen de twee sporthallen een harmonisch geheel vormen. De eerste fase van de werken omvat de bouw van de nieuwe sporthal van 800 vierkante meter – goed voor onder meer een zaalvoetbalveld, drie korfbalvelden, twee basketbalvelden en enkele handbalterreinen – en kleedkamers.

Deze worden in juni 2018 in gebruik genomen. Dan start ook de tweede fase, namelijk de aanpassingen aan de bestaande inkomzone. Het einde van alle werken is voorzien in december 2018. Door verschillende sportclubs op één locatie onder te brengen kan de stad de kosten drukken van de cafetaria en het onderhoud.
In het ontwerp van de nieuwbouw is er speciale aandacht voor mensen met een handicap. Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Zo wordt deze sporthal ideaal voor de atleten met een beperking. Om bijvoorbeeld aan de behoeften van rolstoelgebruikers te voldoen, komt er een aangepaste sportvloer – die ook kan worden gebruikt door bijvoorbeeld rolschaatsers -, zijn er grotere kleedkamers en meer aangepaste toiletten.’ De aangepaste inkomhal en buitenaanleg maken de sporthal gemakkelijk bereikbaar voor iedereen. Er komen bovendien meerdere parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Een sporthal op maat van de G-sport dus. In bestaande sporthallen is er meestal geen goede toegankelijkheid voor deze mensen. Merksem heeft heel wat sportclubs die ook een G-sportafdeling hebben. Voorlopig behelpen ze zich in de oude sporthal. Hun hoop is dan ook gevestigd op dit nieuwe project.
Thermowood, een duurzame houtsoort zonder chemicaliën, wordt gebruikt voor de bekleding van de buitengevel. De kleedkamers krijgen een groen-dak en de toiletten maken gebruik van gerecupereerd regenwater. Er komt overal LED-verlichting en driedubbel glas. Zonneboilers saneren het sanitair water en er worden zonnepanelen aangebracht op het dak. Voor het binnenklimaat is er gekozen voor een techniek waarbij er geen gerichte luchtstroom meer is, maar er een gelijke spreiding van de toegevoerde lucht ontstaat. Dit wil zeggen dat de luchtkwaliteit en temperatuur in de hele ruimte identiek zijn en dat er geen luchtbeweging voelbaar is. Dit komt het comfort en het energieverbruik ten goede. De sporthal werd ontworpen door Eiffage Development Antwerpse Bouwwerken voor een bedrag van 3,7 miljoen euro.
Bastiaens: ‘Zoals bij alle bouwprojecten van de stad is duurzaamheid ook bij de bouw van deze tweede sporthal een belangrijk aspect. Zo genieten de sporters van meer comfort en wordt bovendien het milieu gespaard.’ Om de biodiversiteit te stimuleren, komen er op het dak bijenkorven en een insectenhotel. Momenteel telt de stad Antwerpen 27 (school)sporthallen, negen overdekte zwembaden, twee openluchtzwembaden en dertien openluchtsportlocaties, waar sportievelingen zich kunnen uitleven tijdens het beoefenen van hun favoriete sport. (MB)