Cees Bol de snelste in bewogen Nokere Koerse en daar is men in Bouwel blij mee

NOKERE – De Nederlander Cees Bol was de snelste in de 74ste editie van Nokere Koerse, een wedstrijd die werd ontsierd door talrijke valpartijen. Pascal Ackermann eindigde tweede, onze landgenoot Jasper Philipsen finishte als derde. Mathieu van der Poel werd, met verwondingen aan schouder en knie,  overgebracht naar het ziekenhuis in Oudenaarde. Daar stelde men vast dat er geen breuken zijn. Zijn programma voor de rest van het voorseizoen komt niet in gevaar.

Het werd een incidentrijke koers tussen Deinze en de Nokereberg. David Boucher, Axel Journiaux, Yoann Offredo, Otto Vergaerde en Mattia Viel tekenden voor de ontsnapping van de dag, die standhield tot 25 kilometer voor het einde. Cees Bol verraste in de spurt van het uitgedunde peloton vriend en tegenstander. Het was meteen de eerste overwinning van het seizoen voor het de voorbije weken al fel geplaagde Sunweb dat, door blessureleed, maar met vijf – in plaats van zeven- renners  aan de start verscheen.

Cees Bol (23), werd geboren in Zaandam. In 2016 won hij Olympia’s Tour. Eén jaar later had hij af te rekenen met een zware hersenschudding. Hij zag 2017 grotendeels in het water vallen als gevolg van een zware  hersenschudding. In 2018 reed hij een behoorlijk voorseizoen waardoor hij in beeld verscheen bij Sunweb, waar hij een contract ondertekende voor twee seizoenen.

‘Ik ben blij dat het gelukt is’, haalde hij opgelucht adem na Nokere Koerse. ‘Ik werd vandaag uitgespeeld als kopman. Al mijn ploegmaats waren gefocust op wat ze moesten doen. Max Walscheid en Asbjørn Kragh Andersen hebben mij bijzonder goed geholpen. Tijdens de laatste 100 meter besefte ik dat een overwinning mogelijk was. Deze zege is een opkikker voor onze ploeg nadat we de vorige week heel wat pech te verwerken kregen. Drie jongens zitten momenteel thuis en dat is heel vervelend.’ De kans dat we in de nabije toekomst nog van Bol gaan horen is zeer groot. ‘Ik rij zowat alle wedstrijden van het Belgische voorseizoen. Nu neem ik even rust om volgende week fris te zijn voor De Panne. Dat zijn wedstrijden die binnen mijn mogelijkheden liggen. Het werk in de echte klassiekers is nog iets anders.’ De vergelijking met de winnaar van vorig jaar, Fabio Pedersen, ligt voor de hand. Ook hij was toen een onbekende Nederlander. ‘Ik ken hem door en door. We waren trouwens ploegmaats. Ik denk dat ik nog een iets meer klassieke renner ben dan hij.’

Niet alleen in Zaandam vieren ze feest, ook in Bouwel. Bart Obbels (links op de foto) vertelt waarom. ‘Vorig jaar trokken wij met een aantal vaste klanten van Café ’t Toreke naar Dwars door het Hageland in Aarschot op uitnodiging van Nick Nuyens. Bol won daar de bergprijs. Na de aankomst stapten we naar hem en vroegen we in een gekke bui of zijn voornaam iets met ‘kaas’ te maken had. Van het één kwam het ander. We stelden Cees voor om een  supportersclub op te richten in Bouwel en uiteraard gaf hij zijn toestemming. Ondertussen tellen we acht leden.’  Drie van hen trokken met een brede glimlach terug richting Kempen. ‘Uiteraard hebben we vanmiddag een gokje gewaagd. Cees Bol stond bij geen enkele bookmaker op het bord. Uiteindelijk vonden we iemand die een notering uit de pols schudde. Nu zijn we superblij want we trekken met 2 000 euro naar huis.’ Bij de vrouwen won de Nederlandse Lorens Wiebes voor de Duitse Lisa Klein en onze landgenote Lotte Kopecky. (EM)