Catch herleeft een week lang in Antwerpen

ANTWERPEN – Het Oude Badhuis aan het Stuivenbergplein verandert van zaterdag 20 tot en met zondag 28 mei in een worsteltempel waar de Laurent Gerstmans-cup wordt gevochten, bezoekers kunnen deelnemen aan catchinitiaties of kunnen kijken naar catch- en worsteldemo’s. Pure nostalgie voor alle 50+-ers.

In de hoogdagen van de catch lieten beroemde catchers van over de hele wereld het Sportpaleis vollopen. Catch2060 zet de jarenlange traditie van de worstel- en catchsport in Antwerpen opnieuw in de belangstelling. Deze keer niet in het Sportpaleis maar wel in Het Oude Badhuis, waar worstelaars en catchers het beste van zichzelf tonen. Van 20 tot en met 28 mei kan je in een grote expo kennismaken met de wereld van de catch en het worstelen. Ontdek er het werk van modeontwerper Walter Van Beirendonck en theateractrice Reinhilde Decleir, dat werd geïnspireerd door wat zich op de worstelmat en in de catchring afspeelt. Volkshelden als Laurent Gerstmans, worstelfamilie Mewis, de worstelaars van Cockerill Yards, Bert Mychel en vele anderen passeren de revue en doen hun verhaal.

Daarnaast is er op zaterdag 27 mei de Laurent Gerstmans-cup, genoemd naar de legendarische Antwerpse worstelaar. Het wordt een groot catchspektakel waar kracht, theater, acrobatie en worstelen elkaar ontmoeten. Op zondag 21 mei tonen klinkende namen uit binnen-en buitenland de kneepjes van het vak tijdens verschillende catch- en worsteldemonstraties. Tijdens ‘Rumble in the Urban Jungle’ tonen jonge én doorwinterde catchers je in de ring de fijne knepen van de sport, leren je grepen aan en demonstreren hoe een catchwedstrijd wordt opgebouwd. Op de worstelmat tonen virtuozen van de worstelclubs Olympus uit Kapellen en Borz uit Antwerpen wat het verschil is tussen vrije stijl en Grieks-Romeins, welke grepen worden getraind en hoe je een worstelkamp kunt winnen of verliezen.

Stap op de mat, onder begeleiding van een ervaren en professionele catcher. Die leert je na een korte opwarming je eerste catchgrepen aan. De sessies zijn geschikt voor alle leeftijden, condities en maten. Breng wat losse sportieve kledij en een handdoek mee. Je omkleden kan ter plaatse. Als je (propere) gymschoenen of baskets met zachte zolen hebt, kan je die ook meebrengen, maar blootvoets lukt het ook. Men begint op dikke worstelmatten en ter afronding krijg je een eerste ringervaring. Verras jezelf: misschien zit er wel een getalenteerde catcher in je. Eén van de meest spontane spelletjes bij heel jonge kinderen is stoeien, krachtmetingen, ‘fors-ballen’ vergelijken met vriendjes en papa (en mama) maar ook toneeltjes spelen, in de fantasiewereld gaan, superheld worden. Op woensdag krijgen de allerjongste kids de kans om een catchtraining te ervaren. De deskundige catch-trainer zorgt voor opwarming en veiligheid en brengt al spelend een en ander bij van basis-catchtechniekjes. En wees gerust: veiligheid en spelen staan hier voorop. Op het einde mogen alle deelnemers zich eens in de ring wagen en poseren als ‘een echte’.

Verder worden gedurende de hele week de beste worstelfilms vertoond. Tot slot praat gastheer Vitalski in de’ Catch Leeft-show’ met worstelaars en catchers van vroeger en nu. (EM)

MEER INFO

www.oudebadhuis.be

Pin It on Pinterest