Bulgaars multisportpleintje gerenoveerd dankzij European Open 

ANTWERPEN – Vorig jaar werd op het oefencourt van de European Open op het Astridplein in Antwerpen bijna 25 uur onafgebroken getennist ten voordele van SOS Kinderdorpen. Het leverde een wereldrecord en 25 000 euro op waarmee een multisportpleintje werd gerenoveerd in het SOS Kinderdorp van Trjavna in Bulgarije. Dat is plechtig ingehuldigd. Intussen is er ook sportief nieuws: voor de editie van dit jaar heeft ook de Spanjaard David Ferrer zijn komst bevestigd.

Op voorstel van de Kim Clijsters Academy speelde Maxime Braeckman vorig jaar aan de vooravond van de eerste European Open, 40 tennismatchen na elkaar en brak daarmee een wereldrecord van het aantal meest opeenvolgende singles tenniswedstrijden gespeeld door één individu. Hij tenniste bijna 25 uur aan één stuk, tegen tal van spelers van de Kim Clijsters Academy en bekende figuren als Guga Baúl, Bart Schols, Tia Hellebaut, Hanna Mariën en Karel Geraerts, maar ook tegen werknemers van bedrijven die partner zijn van de European Open en tegen betaling hun kans wilden wagen tegen Maxime en een steentje bijdragen voor het goede doel. Organisator Tennium deed er nog wat bovenop. Alles samen leverde de actie 25 000 euro op die integraal aan SOS Kinderdorpen werd geschonken voor de renovatie van een nieuw multisportterrein in het SOS Kinderdorp van Trjavna in Bulgarije.

 

Trjavna is een stadje in Centraal-Bulgarije. Trjavna, dat ongeveer 10 000 inwoners telt, ligt in een vallei langs de noordelijke hellingen van het Balkangebergte. Steden in de buurt zijn Gabrovo en Veliko Tarnova. Het stadje staat bekend om zijn textielindustrie en architectuur uit het tijdperk van de Nationale Herleving. Er zijn onder andere ruim 140 culturele monumenten, musea en tentoonstellingen te vinden. Trjavna is de geboorteplaats van de Bulgaarse schrijver Pencho Slaveykov en de revolutionair Angel Kanchev.

 

SOS Kinderdorpen zet zich al meer dan 65 jaar in om kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst te bezorgen. Zeg maar: een nieuwe start in het leven. Dat doen ze in 134 landen wereldwijd. Belgische ambassadeurs zijn onder meer Vincent Kompany, Kim Clijsters, Kim Gevaert, Ronny Mosuse, Gabriel Rios en Jacques Borlée.

Maxime Braeckman en Tom Moons van SOS Kinderdorpen woonden de officiële opening van het pleintje bij, in aanwezigheid van de burgemeester van Trjavna en de zowat 45 kinderen uit het SOS Kinderdorp. Voor hen was het meteen ook een eerste kennismaking met tennis en dat werd gesmaakt. De European Open heeft er enthousiaste fans bij.

Ook over de tweede editie van de European Tennis Open, die van 16 tot en met 22 oktober zal worden gespeeld in de Lotto Arena is er nieuws. Na David Goffin, Steve Darcis en de winnaar van vorig jaar, Richard Gasquet, heeft ook David Ferrer opnieuw toegezegd. De Spanjaard is een krijger van vele oorlogen. Hij won al 26 enkeltitels en was in 2013 de nummer drie van de wereld. 

* Bekijk het filmpje over de opening van het pleintje op facebook.com/europeantennisopen.

*Tickets en alle info over de tweede editie van de European Open op www.europeanopen.be.

 

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Golazzo