A_ArchiefsportnieuwsWielrennen

Brico Cross voegt met Essen achtste veldrit toe aan regelmatigheidscriterium

ESSEN – Vorige week berichtten we al dat de Hotondcross in Ronse komend seizoen de overstap maakt naar de Brico Crossen. Vandaag geraakte bekend dat ook Essen deel zal uitmaken van dit regelmatigheidscriterium. Daarmee telt dit nu acht wedstrijden, zowel geografisch als in tijd mooi gespreid.

 Geen groentje, de veldrit in Essen. De cross in de Noorderkempen staat sinds 1965 op de kalender en is meer dan een gevestigde waarde. Meer zelfs, de ambitie gaat in stijgende lijn. Jan Mens, ondervoorzitter van de organiserende Molenheidevrienden: ‘Zowel de bezoeker als de tv-kijker vindt steeds makkelijker de weg naar de grensgemeente. Niet toevallig was Essen vorige winter de best bekeken cross uit de DVV Trofee, met bijna 850 000 kijkers. Die lijn willen we de komende jaren doortrekken. Vandaar ook de keuze om toe te treden tot Brico Cross. De visie die het overkoepelende SportIDee er op nahoudt, strookt met onze eigen ambities. SportIDee denkt na, ook over de toekomst. Het is begaan met de beleving van het publiek rond het gebeuren, in het hedendaagse veldrijden een bijzonder belangrijk aspect. En het beschikt over een stevig concept, waarvan we maar al te graag deel willen uitmaken. Brico Cross lijkt gewapend voor de toekomst, dat is duidelijk. En met VTM als tv-partner zit je ook altijd goed.’

De veldrit van Essen werd vroeger gesponsord door Rouwmoer. In de volksmond wordt deze cross nog steeds de Grote Prijs Rouwmoer genoemd. De rol van hoofdsponsor werd nadien overgenomen door Noordvlees Van Gool. Daarna werd IKO, een producent van roofing, isolatie en vloeibare waterdichtingen met hoofdzetel in Antwerpen, de grote geldschieter en sindsdien spreekt men over de ‘IKO Cyclocross Essen’. Vorig jaar won Mathieu van der Poel. Het was de eerste maal dat hij er aan de start verscheen. Sven Nys was zes keer de beste en is meteen de recordhouder wat het aantal zeges betreft. Sinds 2011 is er ook een wedstrijd voor de vrouwen.  

Chris Mannaerts, manager van evenementenbureau SportIDee: ‘Essen is sowieso een stevige organisatie. Dat bewijzen de kijkcijfers van vorige winter. Dat de Molenheidevrienden – die overigens de organisatie volledig zelf in handen houden –  voor ons concept kiezen, toont aan dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Leuk extraatje: door de komst van Essen zijn onze acht wedstrijden zowel geografisch als in tijd mooi gespreid. Zo staat ons concept steeds meer op punt. Later deze zomer mag u trouwens nog leuk nieuws vanuit SportIDee verwachten.’

Het parcours van deze veldrit bevindt zich vlak aan de grens met Nederland. Sinds 2015 gaan twee  kleine stukken van de omloop over de ‘Grensstraat’. Op dat moment rijden de renners dus op Nederlands grondgebied, met name in Roosendaal. Hierdoor is het de enige veldrit die twee landen aandoet. De start en de finish zijn aan de ‘Hemelrijk’. De ondergrond zorgt ervoor dat de cross bijna altijd in de modder wordt gereden. (EM)

*DE KALENDER VAN DE BRICO CROSS: 16 september Geraardsbergen, 6 oktober Meulebeke, 7 oktober Ronse, 13 oktober: Lokeren, 8 december Essen, 29 december Bredene, 6 februari 2019 Maldegem, 17 februari 2019 Hulst (Nederland).