Brabantse Pijl sluit Vlaams voorjaarsseizoen af op woensdag 11 april

DILBEEK – Traditiegetrouw sluit de Brabantse Pijl het Vlaams voorjaarsseizoen af op woensdag 11 april. Nadien volgen nog de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik alvorens de renners zich vooral richten naar etappewedstrijden. Door wegenwerken in Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert zal de officiële start dit keer niet worden gegeven in Leuven, maar op de Tervuursesteenweg in Heverlee, enkele honderden meter voorbij de ring rond Leuven.  De officieuze start blijft wel plaatsvinden op de Grote Markt van de studentenstad, waarna er een nog plaatselijke ronde van net geen zes kilometer wordt afgewerkt.

De voorstelling van de wedstrijd gebeurde in het Gosset Hotel in Dilbeek. Ook nu waren daar een aantal coryfeeën uit het verleden aanwezig: Willy Vanneste (tweede in 1968), Herman Van Springel (winnaar in ’70), Frans Mintjens en Paul Van Himst. Pascal Demol, voorzitter van het organiserende WSC Rode Sportief: ‘Onze start- en aankomstplaats worden stilaan een traditie. Het is voor de elfde maal dat we vertrekken vanuit Leuven en het wordt de negende keer dat de wedstrijd eindigt op de Brusselsesteenweg in Overijse. De wedstrijd is 202 kilometer lang en bestaat uit één grote ronde van 132 kilometer door Vlaams- en Waals-Brabant en drie plaatselijke omlopen van telkens 23,3 kilometer in Overijse en Huldenberg.’

‘Nieuw is de doortocht op de Sint-Jansbergsesteenweg in Heverlee en de Nijvelsebaan in Bertem. De renners rijden vervolgens via de N253 richting Huldenberg. Hierbij doen ze, na amper dertien kilometer, de Smeysberg , de eerste van 27 hellingen, aan. Via de Holstheide wordt opnieuw op het traditionele parcours gereden. Na Overijse gaat het richting Waals-Brabant. Die provincie rijdt men binnen in Ter Hulpen. Vervolgens gaat het via Lasne, Waterloo, Nijvel, Ittre en Kasteelbrakel naar Halle. Nadien volgen in Beersel en Sint-Genesius-Rode de Alsemberg en de Bruineput, twee hellingen die typisch zijn voor onze wedstrijd. Via de Krabosstraat in Dworp gaat het opnieuw richting Overijse en Huldenberg. Tijdens de plaatselijke ronden dienen nog de Hagaard, de Hertstraat, Holstheide, de Ijskelderlaan en de het Schavei  – op 200 meter van de meet – te worden bedwongen.’

21 ploegen gaan van start: zeven World Tourteams en veertien continentale. Uiteraard is België de grootste leverancier met Lotto-Soudal (met Benoot en Wellens), Quick-Step Floors (Martinelli), Sport Vlaanderen-Baloise, Veranda’s Willems-Crelan (Devolder), Wanty – Groupe Gobert (Van Keirsbulck) en WB Aqua Protect Veranclassic. Verder zijn er vier Franse ploegen (Barguil en Coquard), twee Amerikaanse (Teuns), twee Nederlandse (Lindeman, Martens en Weening) en één uit Australië (Kreuziger), Bahrein (met Sonny Colbrelli, de winnaar van 2017 en Gasparotto), Ierland, Italië (Cunego), Polen en Zuid-Afrika (Eisel).

Bovendien is er een afwachtingswedstrijd voor meisjes nieuwelingen en junioren, staat de eerste uitgave van de Brabantse Pijl voor vrouwen elite geprogrammeerd en volgt op zaterdag 14 april de Brabantse Pijl Cyclo voor wielertoeristen. Tenslotte deden de organisatoren ook een oproep om deel te nemen aan een quiz in november waarvan de opbrengst – net als vorig jaar – gaat naar het project Ride to Smile van het Kindercraniofonds van het Universitair Ziekenhuis in Jette. In 2017 werd 1 500 euro ingezameld voor de behandeling van kinderen met aangeboren schedel- en gezichtsafwijkingen. (EM)