Bouw van nieuw zwembad in Mortsel verloopt volgens schema

MORTSEL – In september vorig jaar werd de eerste steen gelegd van het nieuwe zwembad aan de Liersesteenweg in Mortsel. Autonoom Gemeentebedrijf Mortsel bouwt in opdracht van de stad en de gemeenten Borsbeek, Edegem en Hove aan een intergemeentelijk nieuw bad, met de financiële steun van Sport Vlaanderen.

Men zit goed op schema. Daarom dat er vandaag zaterdag een werfbezoek was voorzien. Voor de gelegenheid was het nieuwe bad, en dit voor het eerst, ook volledig gevuld. 

Schepen Lieve Voets (N-VA) gidste het gezelschap doorheen het complex dat binnen een halfjaar de deuren moet openen. ‘We zitten nu al volop in de testfase. Vorige week werd het bad voor het eerst gevuld. Het niveau van het water ligt hoger dan vroeger zodat het groen als het ware wordt binnengetrokken in het gebouw en je als zwemmer de indruk zal hebben dat je in de natuur baantjes aan het trekken bent. Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan de mindervaliden. Vandaar dat de gangen ook breed werden gehouden. Je kan vanuit de rolwagen als het ware onmiddellijk in het instructiebad, dat een verstelbare bodem heeft, die varieert van 30 centimeter tot 1m40.’

Er komen ruime openingsuren. ‘Vanaf zeven uur zullen de deuren openzwaaien. Het zwembad heeft de perfecte afmetingen om er meetings te organiseren. Er worden startblokken aangebracht maar geen duikplank.’

Foetoboek
Fotoboek

De twee Mortselse zwemverenigingen, die noodgedwongen tijdelijk dienden uit te wijken, doen weliswaar niet aan wedstrijdzwemmen maar zijn tevreden. Maryse Marievoet van Flipper: ‘We hebben een onderdak gevonden in het Arena-bad aan de Gabriël Vervoortstraat in Deurne. Dat heeft wel een invloed gehad op ons ledenaantal. Op een bepaald ogenblik zaten we aan 1 000. Dat is nu teruggeschroefd naar 400. Mensen uit Mortsel haakten af maar Deurenaars kwamen er dan weer bij. Nu we zeker zijn dat we vanaf september opnieuw in onze stad terecht kunnen zullen we opnieuw alles doen om nieuwe leden aan te trekken.’ Flipper is in de eerste plaats een familieclub die zwemlessen aanbiedt voor kinderen en jongeren. Vanaf 2,5 jaar kan je al meedoen in de groep watergewenning. Ieder kind volgt les naar eigen kunnen. De laatst mogelijke stap is een voorbereidende redderscursus. In het Arena-zwembad kon men geen sessies babyzwemmen aanbieden. Het zwemmen wordt aangeleerd volgens de ‘Nieuwe leerlijn’, dit wil zeggen dat men begint met de rugslag, daarna de vrije slag en pas dan de schoolslag.  Binnen zwemclub Flipper Mortsel trachten we de Nieuwe leerlijn zwemmen toe te passen.

Het verhaal van Creactief is ongeveer gelijklopend. Ook hier gaat het om een familiale zwemclub, volledig gericht op recreatief zwemmen. Door de tijdelijke sluiting van het zwembad in Mortsel, kon men aanvankelijk terecht in Kontich en Edegem, vervolgens in Aartselaar. Ook hier worden zwemlessen gegeven, van babyzwemmen en watergewenning tot zwemtraining.  Bij de groepslessen zijn minstens negen niveaugroepen zodat elk kind op eigen tempo kan leren zwemmen. De lessenreeksen lopen ongeveer gelijk met de schooltrimesters. Zo kan je drie keer per jaar starten. De kinderen en jongeren kunnen tijdens de lessen gratis de verschillende zwembrevetjes behalen. Je kan ook opteren voor Start to Swim of trimzwemmen. De leden mogen tevens genieten van voordelige winter- en zomervakanties, weekends, uitstappen, fietstochten.

 

Tekst – Edwin Mariën

Foto – Marc Demartin