Bölöni en zijn ‘Geheim Leger’

DEURNE – Bijnamen: een gebruik dat we al sinds de Romeinen kennen en op alle lagen van de bevolking zijn stempel heeft gedrukt.  Soms zijn het koosnaampjes  maar vaak zijn het ook  noodzakelijke items. Denken we maar aan de oorlogsperiode en Secret Army , of zijn komische tegenhanger ‘Allo, Allo’ . Toen waren bijnamen een wapen van misleiding.Ook sportfiguren ontsnappen er niet aan. Darts is er een mooi voorbeeld van. Recent overleed Eric Bristow , maar ingewijden kennen hem onder zijn bijnaam ‘The Crafty Cockney.’

Nu maandag, tijdens de vijfde speeldag van Play Off II, gaat er op de Bosuil dank zij Maes Pils extra amusement zijn voor spelers en supporters.  Tijdens de opwarming en de hymne zullen de Antwerp-spelers niet een truitje dragen met hun reële naam op , maar wel een met hun bijnaam. Onder het motto: ‘Echte maten noemen elkaar bij de bijnaam’ , met een deelse kwinkslag naar ‘Maten ,Makkers, Maes.’ De truitjes zullen achteraf worden geveild voor een goed doel , bij RAFC is dat de Antwerp Streetboys.

Twee huidige Antwerp-iconen gaven na de pré-match-babbel van coach Bölöni een beetje uitleg en geschiedenis bij hun bijnamen. Geoffrey Hairemans: ‘ik dank mijn ‘Geoffke Deurne-Noord’, aan de schare supporters , die het creëerden op de tribune en het telkens scandeerden.  Ik ben een jongen uit Deurne –Noord en zeker een idool na de penalty tegen Lommel. Misschien krijg ik ooit nog een standbeeld ten noorden van het Rivierenhof.’ Geoffry zelf is vooral in de ban van de bijnamen van Jelle Van Damme en Alexander Corryn, respectievelijk La Machine en Billie Jean. La Machine moet Jelle wel delen met wielrenner Sylvain Chavanel.  Tenslotte wil Geoffry zelf ook nog een kopietje van zijn trui. Maar daar zal Maes Pils wel voor zorgen denken we.

Ritchie De Laet daarentegen kreeg zijn bijnaam vanuit de familie. Simpelweg Witte werd hij genoemd naar zijn haardos. In Engeland vertoefde hij bij veel ploegen maar alleen bij Manchester United kreeg hij een bijnaam : Tin Tin. ‘De grappigste ‘nickname’ die ik over het Kanaal hoorde was ‘Drinky’ , de roepnaam van toenmalig ploegmaat bij Leicester, Danny Drinkwater, die nu bij Chelsea speelt.  nu bij Chelsea. Trainers krijgen ginder bijna nooit een bijnaam. De enige die ik ken is ‘The Grip’, waarmee trainer Nigel Pearson ( nu OHL) werd bedeeld . Een hand krijgen van de robuuste Nigel voelde je drie dagen later nog.’ In België gebruikt men meestal gewoon coach voor de trainer. In Engeland is het Boss of The Gaffer.

Bijna zouden we vergeten dat Laszlo Bölöni ook nog aan het woord kwam. ‘De match tegen Lokeren is even belangrijk dan de anderen. Zij hebben een ambitieuze trainer, die toch redelijk aanvallend is ingesteld.’ Op de vraag of Owusu op dit moment exceptioneel laat  Bölöni het achterste van zijn tong niet zien. ‘William is efficiënt ,doet zijn werk maar is soms toch een Ietjes zwak. Elf doelpunten is goed en geen verrassing maar toch maar gemiddeld. Spreek je over 40 doelpunten dan ben je efficiënt.’ Buta , Pitroipa en Yatabaré hebben blessures opgelopen die hen langdurig langs de kant laten. Oulare wordt aan het eind van deze maand geopereerd waarna hem een revalidatieperiode van vier maanden wacht. Voor wat zijn toekomstig programma betreft: dat dossier ligt in de handen van Watford.

Tekst: Gust CHARRIN
Foto’s: Peter Minnebo