Bölöni: ‘Antwerp betaalt spelers om op de tafel van de kinesist te liggen’

Morgen zondag gaat Laszlo Bölöni met Antwerp FC op bezoek bij ‘zijn’ Standard. De Roemeen verandert niets aan de kern die vorige week tegen KV Mechelen speelde. Dat betekent dat de ziekenboeg nog steeds goed is gevuld met Arslanagic, N’Diaye, Ofsuhene, Oulare, Sall en Stojanovic. De enige waarvan wordt verwacht dat hij mogelijk voor de winterstop nog kan aansluiten bij de groep is Sall. Het is dan ook logisch dat de trainer van de Great Old niets verandert aan de selectie die tegen Mechelen 0-0 gelijkspeelde. ‘Wat niet wil zeggen dat ik met dezelfde elf aan de aftrap zal verschijnen.’

Bölöni keert zondag dus terug naar Sclessin, een voor hem zeer bekende omgeving. ‘De mooiste herinnering die ik overhoud aan die periode waren de testwedstrijden tegen Anderlecht in mei 2009. Nadat we de eerste match 1-1 gelijk hadden gespeeld wonnen we drie dagen later met 1-0 en waren we meteen kampioen. Nadien wonnen we ook nog de Supercup en onze Europese wedstrijden tegen Liverpool, Everton, Arsenal, Sevilla en Sampdoria blijven in mijn geheugen gegrift. Hierdoor heeft Standard voor eens voor altijd een plaatsje in mijn hart. Of ik ook slechte ervaringen heb? Ik hoop van niet.’ In 2010 nam hij wel ontslag. ‘Ach, voor mij maakt het allemaal niet zoveel uit. We gaan daar spelen op dezelfde manier als we het op andere velden aanpakken. Het blijft een gewone voetbalmatch. Het is normaal dat het publiek er me niet met open armen zal ontvangen. En ik kom niet om voor Standard te supporteren. Zo gaat dat nu éénmaal.’

Antwerp maakte een belabberde indruk in de bekerwedstrijd tegen Kortrijk waar het op een bepaald moment met 4-0 in het krijt stond. ‘De beker was niet ons belangrijkste objectief. Natuurlijk wilden we niet verliezen maar waar het op aankwam voor mij was om wat informatie op te doen over verschillende spelers. Het was ook het ideale moment om te zien of ik de maanden voordien wel de juiste keuzes had gemaakt.’ Toch blijft het een beetje onbegrijpelijk dat een club als Antwerp, waarvan de kans toch klein mag worden geacht dat ze play-off één zal halen de kortste weg richting Europa niet wil inslaan. ‘Leg me geen woorden in mijn mond die ik niet heb uitgesproken. Ik heb gezegd dat de beker geen prioriteit is. Ik concentreer me op het belangrijkste en dat is in eerste blijven. We hebben verloren omdat Kortrijk beter was dan wij.’

Alexander Corryn was aanvoerder in die wedstrijd en niet bijvoorbeeld Sinan Bolat. ‘Dat speelt geen enkele rol. Mijn team bestaat uit elf kapiteins. Wat maakt het uit? Toen ik nog speler was dan ging ik vaak mijn gedacht zeggen tegen de scheidsrechter, of er nu een band rond mijn arm hing of niet.’ Alhoewel we al aan de zeventiende speeldag toe zijn is de spelersgroep nog steeds niet gevormd en dat stemt de trainer toch wat ontevreden. ‘Er zijn nog altijd jongens die niet klaar zijn voor de dienst. Buta speelde een slechte bekerwedstrijd tegen Lierse maar heeft nadien wel zijn kwaliteiten getoond. Anderen hebben zo’n reactie niet. Een profvoetballer moet ook de stress aankunnen. Ik heb spelers die al meer op de tafel van de kinesist hebben gelegen dan dat ze op het veld hebben gestaan. Dat zijn dure vogels voor een club hoor. En verder wordt het tijd dat het hele nieuwe complex hier is afgewerkt. In deze perszaal is het koud hé. In de kleedkamer is het nog erger. Heb je al eens gezien hoe ons oefenveld erbij ligt?’ Het bestuur belooft beterschap tegen eind dit jaar. Dan vertrekt Antwerp ook definitief uit het tijdelijk complex van de voetbalbond in Wommelgem. (EM)