Boechout ‘ontvangstgemeente’ van 1 000 km voor Kom op tegen Kanker

 

BOECHOUT – Op donderdag 10 mei 2018, tijdens het Hemelvaartweekend, strijken enkele duizenden fietsers en supporters neer in Boechout. De gemeente is namelijk uitgekozen als één van de ‘middagsteden’, ontvangstgemeente van de negende editie van de 1 000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. Een hele eer voor Boechout, dat trots is om op deze manier mee te helpen in de strijd tegen deze ziekte.

De 1 000 kilometer is een fietsvierdaagse. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht ritten van 125 kilometer, dus twee etappes per dag. Die worden gereden in peloton, en telkens rijdt één lid van het team een etappe. Elke ploeg bestaat uit minimum één fietser (die dan de volle 1 000 kilometer fietst) en maximum acht fietsers (die elk een etappe van 125 kilometer afmalen). De deelnemers gaan niet alleen de weg op, maar rijden in peloton, volledig afgeschermd van het verkeer. Voor iedereen is er een gepaste snelheid, met groepen die aan 24, 27 of 30 kilometer per uur rijden. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen.

Deelnemende teams dienen een bedrag van 5 000 euro in te zamelen om te mogen starten. De netto-opbrengst van het evenement gaat naar biomedisch kankeronderzoek. Dit jaar  bracht dat ruim vier miljoen euro op. Meer info op www.1000km.be.

Elke dag rijden de acht pelotons een lus, vanuit vaste gaststad Mechelen naar de middagstad en terug. Boechout is dus op donderdag 10 mei stad voor één dag. De andere middagsteden zijn Leopoldsburg (vrijdag 11 mei), Zottegem (zaterdag 12 mei) en Harelbeke (zondag 13 mei). Een middagstad van de 1 000 kilometer is niet zomaar een stopplaats. De aankomst en het vertrek van de deelnemers én de uren ervoor en erna (van ongeveer 11 tot 15 uur) zijn uitgegroeid tot een gigantisch evenement op zich.

Er wordt een heus rennersdorp uitgebouwd, waar zowel toekomende als vertrekkende fietsers worden onthaald, fietsen kunnen worden gestald, warme en koude maaltijden worden voorbereid en verdeeld,… De vier middagsteden strijden om de Trofee Langste Erehaag en proberen een zo lang mogelijke mensenketting te vormen om de renners warm te onthalen. Het record staat op naam van Torhout, waar in 2016 maar liefst 3 465 mensen werden geteld.

Voor het publiek wordt een evenementendorp opgebouwd, met optredens, kinderanimatie, eet- en drankstandjes ,…, verzorgd door de plaatselijke verenigingen. Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘Stad voor een dag? Dat zijn we graag voor een organisatie als Kom op tegen Kanker, die zoveel mensen beroert. We maken er met plezier iets speciaals van. Traditioneel organiseert Sfinks vzw de donderdag van het Hemelvaartsweekend ‘Sfinks Mundial’, een soort van muzikaal voorproefje voor het grote zomerfestival in juli. De organisatie gaat ermee akkoord om, speciaal voor Kom op tegen Kanker, het hele minifestival, dat normaal gezien op een kleinere locatie plaatsvindt, te verhuizen naar het Molenveld, de grote Sfinksweide dus. We kunnen hier extra veel volk ontvangen.’ Kom op tegen Kanker, Flanders Classics en de gemeente Boechout zullen de komende maanden het programma uittekenen. (EM)

Pin It on Pinterest