Bob Madou (ex-KBVB) wordt extern bestuurder bij Tennis Vlaanderen

BRUSSEL – Tennis Vlaanderen heeft eind vorig jaar naar aanleiding van de Code Goed Bestuur van de Vlaamse sportoverheid de kans gegrepen om de werking van de federatie verder te professionaliseren. Eén van de ingrepen is een grondige herstructurering, met invoering van een tennisparlement en de aanduiding van externe bestuurders, op basis van competenties, om de raad van bestuur van Tennis Vlaanderen te versterken.

Voorzitter Dirk De Maeseneer: ‘De drie onafhankelijke bestuurders moeten de komende drie  jaar door hun deskundigheid, representativiteit en ervaring bijdragen tot een verdere professionalisering van Tennis Vlaanderen.’ Het gaat om Georges Anthoon, An Vermeersch en – misschien ietwat verrassend – Bob Madou.

Georges Anthoon is een coach/mentor met meer dan twintig jaar ervaring. Hij gaf ook twintig jaar les op MBA- en Master Programs van de Vlerick School of Management. Sinds 2008 coacht hij regelmatig CEO’s, executives en high potentials. Hij publiceerde ‘Ik wil een coach’ en ‘Talent in actie’. ‘Als ex-voetballer en actief tennisser en golfer ben ik sinds lang begaan met sport in het algemeen en tennis in het bijzonder. De rol van bestuurder van Tennis Vlaanderen spreekt me aan, omdat het me toelaat mijn businesservaring van 30 jaar HR director, van tien jaar als ‘executive business coach’ en van tien jaar als onafhankelijk bestuurder bij verschillende ondernemingen in te zetten in de sportwereld. Ik beschouw het als een eer om als onafhankelijk bestuurder mijn schouders te kunnen zetten onder de verdere uitbouw van Tennis Vlaanderen.’

An Vermeersch is professioneel actief als raadgever sport van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA), lector Europees recht aan de HoGent, gastprofessor sportrecht aan de rechtsfaculteit van de UGent en gastdocent bij het Postgraduaat Sportmanagement aan de VUB. ‘Fairplay, integriteit en goed bestuur zijn voor mij als sportjurist essentieel in de sport. Als enthousiast supporter van de Kids Toer tot Fed Cup of Davis Cup ga ik graag in op de uitnodiging om als extern bestuurder de tennissport in Vlaanderen op een positieve manier mee richting te geven.’

Bob Madou was eerder al in de tenniswereld actief. Tussen 2007 en 2010 fungeerde hij als hoofd trainersopleiding in de Britse tennisfederatie LTA. Nadien werkte hij als communicatiemanager bij de Belgische voetbalbond en sedert 2016 is hij Senior Marketing Partner bij Club Brugge en marketingstrateeg bij de VRT. ‘Tennis heeft mij van kleins af erg veel kansen geboden en ik ben een sterke voorstander van de keuze van Tennis Vlaanderen om voor externe bestuurders te kiezen. Ik hoop met mijn ervaring in de communicatie van sportbeleving en netwerk in marketing en media een relevante expertise toe te voegen aan de organisatie.’ Bob Madou werd bij de Belgische Voetbalbond aan de kant geschoven door Gérard Linard, de huidige bondsvoorzitter. Hij nam die beslissing toen hij CEO ad interim was. Linard nam het niet dat Madou achter zijn rug – en dankzij Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe – een eenzijdige beslissing had genomen over het aantal communicatiemensen bij de bond. Madou had even voordien nochtans een overeenkomst gesloten bij de KBVB die in 2020 had moeten verstrijken. Bob Madou lag aan de basis van de modernisering van de Belgische Voetbalbond. Voor sommigen ging hij echter te vlug. (EM)