Blauw-zwart Midwest beleeft elke wedstrijd van Club Brugge in Chicago

Door onze verslaggeefster Kristiane Vertommen in Chicago

Club Brugge telt maar liefst 79 supportersclubs. De meesten zijn uiteraard in België gevestigd maar er is er één in Spanje en op nummer 39 staat een bijzondere fanclub: ‘Blauw-zwart Midwest’, de eerste supportersclub in Noord-Amerika.  De liefde voor Club Brugge gaat niet alleen diep maar ook ver, tot buiten de landsgrenzen. De club telt ondertussen 30 leden. Nu Club Brugge landskampioen werd, gingen we een kijkje nemen in Chicago.

Michaël Slowack (voorzitter): ‘We kwamen samen met andere Belgische expats om naar wedstrijden te kijken van de Rode Duivels. Door met elkaar te praten, kwamen we tot de ontdekking dat we allemaal hevige fans waren van Club Brugge. Toen is het idee beginnen rijpen om met een fanclub te starten. In het begin keken we thuis, maar dan vonden we een geweldige pub die zich volledig toespitst op het uitzenden van Europese wedstrijden.

‘The Ambassador Public House’ is gelegen in de West Loop. Het is een gezellige kroeg, waar je bier kan drinken en frietjes met hamburgers kan eten. Er zijn verschillende tv-schermen en dankzij een goede planning kunnen we daar samen kijken met de leden.’

‘Mijn vrouwtje Leentje De Leeuw is PR-manager van onze vereniging. Ik woonde al vijftien jaar in Chicago  maar ik ben, net als zij, afkomstig van Sint-Amands. Het grappige is dat we elkaar daar nooit hebben ontmoet,  maar wel  in Chicago toen zij nog werkte voor Het Laatste Nieuws.  Zij was hier om Belgische ondernemers te interviewen en aangezien ik juwelenontwerper ben, kwam ze bij mij terecht.  Dat was in 2013. Ondertussen is zij tourgids. Met ‘Chica-Go, Off the beaten path’ laat zij mensen de stad zien. Je kan zowel een wandeltocht als een fietstocht bij haar boeken. Zij werkt samen met andere Belgische gidsen in steden zoals New York, Los Angeles, Washington en recent is daar ook Detroit aan toegevoegd. ‘Via Americana’ is de naam van hun gidsencollectief.’ Ook ondervoorzitter Christophe Foubert (44) is een Belg. Hij is oorspronkelijk van Zele maar heeft zijn vrouw ontmoet in San Francisco. Wanneer ik een vraag aan Christophe wil stellen, blijft hij zeer bescheiden: ‘Alle complimenten gaan naar Michaël. Hij is echt de bezielende kracht achter dit initiatief. Ik probeer elke match bij te wonen. Het geeft een gevoel van verbondenheid wanneer je met andere supporters kan kijken.’

Jan Bart de Groote (32) is penningmeester en afkomstig uit Kluisbergen. ‘We hebben elkaar ontmoet via de Belgian American Club of Chicago. Ik woon hier ondertussen al negen jaar. Mijn vrouw is van hier. Twaalf jaar geleden zat ik op Erasmus en zo ben ik haar tegen het lijf gelopen. Ik heb soms wel heimwee naar België. Naar een match kijken met landgenoten doet dan wel goed. Twee keer per jaar ga ik terug, want uiteraard heb ik nog familie.’ Geen excuus meer als je een citytrip naar Chicago boekt  en een fan bent van Club Brugge, want die kan je gewoon daar rechtstreeks volgen met Blauw-Zwart Midwest. Rekening houdend met het tijdsverschil, is dat dan wel een match in de ochtend. Leentje De Leeuw zal de Club Brugge-fans met plezier naar het Public Ambassador House leiden.

 

*Meer info: https://www.facebook.com/BlauwZwartMidwest/

http://www.blauwzwartmidwest.us/

 http://theambassadorpublichouse.com/

https://www.facebook.com/viaamericana/