Bilal Laggoune verdedigt IBF-titel op Gents Boksgala tegen Brit Simon Barclay

Bilal Laggoune (25) verdedigt op 30 maart tijdens het Gents Boksgala in de Topsporthal aan de Watersportbaan zijn IBF Intercontinental-titel bij de cruisergewichten tegen de Brit Simon Barclay (28). Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer organisator Claude Van den  Heede een geschikte tegenstander vond voor de man uit Ninove maar uiteindelijk is het toch gelukt. Bij winst komt Laggoune erg dicht bij een kamp om de wereldtitel.

Van den Heede: ‘Het was enorm moeilijk om een volwaardige affiche samen te stellen maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd en wat meer is: hoe raar het ook mag klinken, de vervangers zijn uiteindelijk beter geworden dan de originele tegenstanders die het om diverse redenen lieten afweten.’ De meeting vangt aan om 19 uur en voor de pauze staan vier amateurkampen geprogrammeerd en twee gevechten tussen profs met de Luikenaar Joffrey Audenaert en de thuisboksers Kevin Vanderheyden en Armine Boucetta. Na de pauze volgen nog liefst vier kampen met eerst dé affiche van de avond Laggoune-Barclay, gevolgd door Belgische onderonsjes tussen Kevin Ongenae en Jean-Pierre Habimana en Sasha Yengoyan tegen Ayoub Nefzi en als afsluiter Karaxha-Churbanov (Rusland).

De titelkamp van Laggoune gaat over twaalf ronden. Het is drie jaar geleden dat hij nog actief was in Gent. Een stage in Miami en blessures hielden hem nadien weg van één van de meest prestigieuze meetings van het land. Nu is het eindelijk zover. Laggoune, goed voor 22 zeges op 25 kampen, waarvan twaalf keer met knock out, zou het opnemen tegen de Turkse Duitser Serdan Sarin. Vanden Heede: ‘Zijn entourage heeft ons echter heel slecht behandeld. Ze hebben ons erg lang aan het lijntje gehouden. Dat was verre van sportief. Nadien hebben we de ene tegenstander na de andere voorgesteld aan de IBF, maar die werden allemaal geweigerd. Uiteindelijk is het dankzij Ezzedine, de broer van Bilal, dat we Barclay hebben gevonden.’

Het palmares van Simon ‘Sparkly’ Barclay is niet echt uitgebreid. Hij bokste twaalf kampen en won  tweemaal op knock out.  Hij staat 183ste op de wereldranglijst, 139 plaatsen lager dan Laggoune. Van den Heede: ‘Vergis je echter niet. Zijn promotor is Eddy Hearn, die onder meer Mathy Askin, de nummer twaalf van de wereld, in zijn stal heeft.’ Laggoune ziet het alvast zitten. ‘De tijd vliegt. Ik kan het me nauwelijks voorstellen dat het al drie jaar geleden is dat ik hier nog bokste. Ondertussen ben ik mentaal veel sterker geworden. Deze  kamp moet mij een stap dichter bij de wereldtitel brengen. Ik heb zonet zes weken lang in Kroatië getraind onder Ivan Filipovic (de man die hem ook naar zijn titel loodste op 30 september in zijn eigen Ninove, EM). Ik heb nog heel veel bijgeleerd ben er klaar voor. Ook ik was eerst niet meteen onder de indruk van de resultaten van Barclay maar toen heb ik zijn kampen eens bekeken. Hij heeft éénmaal verloren omdat hij een oogblessure had en één keer tegen Stephen Simmons, maar dat kwam omdat hij tijdens de eerste vier ronden een te grote achterstand had opgelopen.’ Ook Freddy De Kerpel ziet een kamp om de wereldtitel wel zitten. ‘We gaan een wedstrijd zien tussen twee fysiek sterke kerels zodat je je gedurende gans het gevecht aan een knock out mag verwachten. De cruisers vormen een sterke gewichtsklasse waarbij alle toppers aan elkaar gewaagd zijn. Alles is dus mogelijk.’ (EM)