Bike Flanders loopt nog tot zondag in Gents Kuipke en Floraliënpaleis

Bike Flanders is een nieuw evenement in het legendarische Kuipke en het imposante Floraliënpaleis in Gent. De fiets en de mobiliteit van morgen staan hierbij centraal. Het event is toegankelijk voor het grote publiek en er is heel wat te beleven voor jong en oud. Het is een gezinsactiviteit met heel wat informatie over urban cycling, waar je fietsen en toebehoren in alle soorten en vormen kan ontdekken en uitgebreid kan testen.

Bike Flanders wil daarnaast een belevings-evenement zijn met een sterk programma. Uniek is dat je gratis, onder professionele begeleiding van Cycling Vlaanderen, een initiatie piste-rijden kan volgen. Er zijn ook BMX shows, grote indoor testparcours, kinderanimaties, een designexpo, gratis gegidste stadsfietstochten, conferenties en nog veel meer.

De beurs werd vandaag vrijdag geopend door Mikaël Van Eeckhoudt – directeur van de Fietsersbond -, gedeputeerde Peter Hertog (sp.a), schepen Filip Watteeuw (Groen), Koen Van Overmeiren – directeur Fietsambassade Gent – en Ronald Everaert – voorzitter van management en consultantbureau IJV IFAS vzw. Aansluitend was er een symbolische scholenfietsparade met meer dan 100 leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool Klim. Bedoeling was om de eerste verjaardag van het circulatieplan te vieren. Begeleid door schepen Watteeuw, politie en de mobiele fietshersteldienst van de Fietsambassade kregen  de jonge weggebruikers zo ook een stem. Het circulatieplan beoogt onder meer een betere verkeersveiligheid en hierbij zijn jonge fietsers een vaak ongehoorde actor. De fietsparade vertrok vanaf ’t Kuipke en trok via het Sint Pietersplein naar de Gentse binnenstad.

Bike Flanders is een mooie weergave van fietsen en alles wat er mee te maken heeft: stadsfietsen, elektrische fietsen, compacte fietsen, kinderfietsen, bakfietsen, huurfietsen, e-steppers, snapdeal, onewheel, hoverboard, e-board, fietskleding en specifieke bagage, GPS, verlichting, technische innovaties, materiaal voor de aanleg van veilige fietspaden, fietsrekken en parkeermogelijkheden, een indoorpiste en een outdoor fietsparcours voor het testen van allerlei fietsen, publieke en private organisaties, verenigingen en instellingen, reisagentschappen en boekhandelaars, gespecialiseerd in cyclo toerisme, alternatieven rond mobiliteit (openbaar vervoer, huurfietsen, veilig ingerichte zones voorbehouden voor de zwakke weggebruikers,…).

De Fietsersbond organiseert morgen zaterdag een Cycle Chic fotoshoot van 14 tot  16 uur, aan de ingang van de beurs. Mikaël Van Eeckhoudt geeft 14u30 de tien ultieme tips voor een leven zonder auto in de conferentiezaal. Verder is er ook een infostand van de Fietsersbond op de beurs.

Heb je altijd al eens op een wielerpiste willen rijden? Nu heb je de kans. Onder professionele begeleiding van ervaren pistiers van Cycling Vlaanderen kan je zelf ervaren hoe schuin de legendarische piste van het Kuipke nu echt is. Na je eigen kunst- en vliegwerk kan je ook demonstraties bijwonen van professionele wielrenners. Hoe gebruik je de hoogte van de piste? Wat is de optimale lijn? De toegangsprijs voor de beurs bedraag zeven euro. Kinderen tot  twaalf jaar hebben gratis toegang onder begeleiding van een volwassene.(EM)

*Meer info: www.bike-flanders.be