Bennett schrijft geschiedenis in Binckbank Tour na winst in millimeterspurt

AALTER – Voor het eerst in de geschiedenis van de Binckbank-Tour is een renner erin geslaagd om driemaal op rij te winnen. Ook in Aalter was Sam Bennett de snelste van het lot. Dylan Groenewegen strandde op een zucht.

Zoals vooraf gemeld was deze derde etappe in eerste instantie een eerbetoon aan Bjorg Lambrecht met een minuut stilte voor de start en een bloemenhulde in zijn woonplaats Knesselare, na 33 kilometer. Op het moment dat het peloton er passeerde was de traditionele kopgroep al gevormd. Aaron Verwist, Laurens De Vreese, Jan-Willem Van Schip en Vjatsjeslav Koeznetsov maakten er deel van uit. De Rus moest afhaken na een fietswissel als gevolg van een lekke band.

Met nog 72 kilometer voor de boeg was de hergroepering een feit en werd er meer gekoerst dan de vorige twee dagen samen. Even later gingen Stijn Steels, Guillaume Van Keirsbulck en Harry Tanfield ervandoor. Ondertussen was het (alweer) hard beginnen regenen. In het peloton deed zich op 45 meter voor het einde een valpartij voor met Xandro Meurisse als belangrijkste – en zwaarste – slachtoffer. Hij diende op te geven met een beenblessure. Beter nieuws was er in verband met Maarten Wynants, die het ziekenhuis heeft verlaten.

Net als gisteren viel op drie kilometer voor het einde alles te herdoen. Massaspurt nummer drie was in de maak. Met het ingaan van de laatste bocht werd er – onder meer door Sep Vanmarcke – gevallen. De snelste renners uit de groep, Sam Bennett en Dylan Groenewegen, bleven echter overeind. Dit keer had er alle schijn van dat de Nederlander het zou halen maar niks was minder waar. Met een ultieme jump was de Ier hem drie millimeter te snel af.

‘Ik was helemaal niet zeker van ritwinst’, viel hij in herhaling. Opmerkelijk: op 60 kilometer voor het einde kwam Bennett al voor de eerste maal in beeld. ‘Ik speelde op zekerheid en demarreerde uit veiligheidsoverwegingen. Bij het ingaan van de laatste bocht raakten verschillende renners mijn achterwiel waardoor ik even vreesde dat mijn fiets niet echt meer standvastig zou zijn. In de spurt koos ik het wiel van een renner van UAE Team Emirates (Jasper Philipsen) waardoor ik een prima gangmaker had.’ Bennett bleef bescheiden. ‘Wanneer ik niet in topvorm ben en Dylan wél, dan wint hij. Het feit dat hij in de Tour al tijdens de eerste rit ten val kwam, zal hem geen goed hebben gedaan.’

In de marge werd bevestigd wat iedereen al lang wist: Tiesj Benoot (25) koerst vanaf het volgend seizoen bij Team Sunweb. ‘Ik zocht naar een ploeg met een professionele en wetenschappelijke aanpak’, gaf de renner van Lotto Soudal als toelichting. Morgen trekt het peloton naar Houffalize voor een korte, maar – naar wordt verhoopt – spectaculaire etappe. De rit is nog geen 100 kilometer lang maar de renners dienen driemaal de Saint-Roch (elf procent) te beklimmen en evenveel keer de Rue Bois des Moines (acht procent). De laatste hindernis, de Côte Achouffe, situeert zich wel op vijftien kilometer van de finish. In de stand heeft Bennett een voorsprong van twintig seconden op Jasper Philipsen en Dylan Groenewegen. Of we hem morgenavond , als leider, opnieuw op het podium mogen verwachten? ‘Zeg nooit nooit. Ik weet het echt niet. Vanmorgen had ik ook niet gedacht dat ik hier vanavond opnieuw zou zitten als ritwinnaar. Ik bekijk het van dag tot dag. Anders loopt het misschien mis.’ (EM)

 

 

 

Pin It on Pinterest