Belgische rolstoeltennissers schrijven geschiedenis

BRUSSEL – België heeft zijn eerste medaille ooit gewonnen op een World Team Cup, het equivalent van de Davis Cup. De Belgische mannenploeg versloeg Polen om de derde plaats en schrijft zo geschiedenis door brons op zak te steken.

Tijdens de halve finale bleek de Franse ploeg met twee reekshoofden (Houdet ITF-1 en Peifer ITF-5) te sterk voor onze landgenoten. De Belgen kwamen nadien tegenover Polen te staan voor de strijd om het brons. Jef Vandorpe (ITF-65) mocht de spits afbijten in het enkelspel met als tegenstander Kruszelnicki (ITF-26). Ondanks de stevige indruk in de beginfase, die ook een eerste setwinst opleverde, moest de jonge speler het onderspit delven: 1-2. Joachim Gérard uit Ukkel (ITF-3) won zijn match tegen Fabisiak (ITF-17) met 2-0. De bordjes stonden dus gelijk voor aanvang van het dubbelspel waar Vandorpe-Gérard het opnamen tegen het Poolse duo Fabisiak-Kruszelnicki. Ondanks de aarzelende beginfase van elke nieuwe set waren onze landgenoten niet uit hun lood geslagen. Einduitslag: 6-3, 6-2, goed voor een derde plaats.

De World Team Cup is het equivalent voor de Davis Cup en de Fed Cup voor het rolstoeltennis. De Italiaanse stad Alghero mocht de organisatie op zich nemen. Onze mannenploeg bestond uit Joachim Gérard, Jef Vandorpe en Gert Vos uit Rotselaar. Het jongste talent uit het team is de amper vijftienjarige Jef Vandorpe uit Sint-Niklaas. Tot aan zijn achtste levensjaar was hij een energieke, sportieve jongen, die door veel dingen geboeid was en nooit ziek werd. Dat veranderde van de ene dag op de andere. In januari 2010 kreeg hij te horen dat de ziekte van Perthes – een heupziekte die vooral kinderen treft – vat had gekregen op zijn rechterheup. Vanaf dan moest Jef zich behelpen met een rolstoel of krukken. Al zijn geliefkoosde sporten, zoals zwemmen, jiu-jitsu, voetbal, volleybal en tafeltennis, kon hij niet meer uitoefenen. Een nieuwe uitdaging drong zich, noodgedwongen, op en dat werd rolstoeltennis. Hij sloot zich aan bij Forest Wheels uit Sint-Katelijne-Waver. ‘Het starten was best moeilijk. Het rijden met een rolstoel viel echt wel zwaar naast al die andere veranderingen die ik in korte tijd in mijn leven meemaakte. De andere spelers hebben me echter gemotiveerd om door te zetten en nu kan ik mijn sport niet meer missen.’

Vanaf dan ging zijn carrière in stijgende lijn met deze bronzen medaille als gevolg. Een bewijs dat doorzettingsvermogen een mens heel ver kan brengen. Al in de loop van het zesde leerjaar van de lagere school kreeg Jef de opdracht om verschillende gedichten te maken. Eén van die dichtsoorten is een elfje: een gedicht bestaande uit elf woorden, waarvan de eerste regel bestaat uit één woord, de tweede regel uit twee woorden, de derde regel uit drie, de vierde regel uit vier en de laatste regel opnieuw uit één woord. Een betere slogan voor andersvaliden om te gaan sporten kan je je niet inbeelden:

‘Perthes!

Waarom ik?

Ik heb kans

Om nieuws te doen:

Rolstoeltennis!’ 

 

Tekst: Edwin Mariën

Foto: BNP Paribas World Team Cup