Belgische Olympische selectie is de grootste sinds wereldoorlog II

WILRIJK – Team Belgium trekt met negentien (of twintig?) atleten naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Zij zullen uitkomen in negen sporten. Het is van 1936 en de ‘Nazi-Spelen’ in Garmisch-Partenkirchen geleden dat de delegatie nog zo uitgebreid was. Toen waren het er 27. In 2014 trokken zeven naar Sotsji.

Bij de lijst van negentien die u onderaan deze tekst vindt komt mogelijk nog shorttrackster Hanne Desmet. Indien het IOC het licht op groen plaatst voor een Russische tegenstandster, die voor haar staat gekwalificeerd, kan ze het schudden. Anders mag ook zij haar koffers pakken. De bedoeling is om het aantal medailles dat tot nog toe werd veroverd op te trekken. Het kunstschaats-duo Micheline Lannoy-Pierre Baugniet tekende voor het enige goud (1948). De laatste Belgische medaille  – een bronzen – werd veroverd door Bart Veldkamp, die zich onze nationaliteit had toegeëigend omdat voor hem toch geen plaats was weggelegd in de Nederlandse schaatsploeg. Het is trouwens een andere schaatser waar we dit keer heel veel van verwachten: Bart Swings. De Leuvenaar heeft er tot nu toe een matig seizoen opzitten en lijkt weinig kans te maken op de traditionele afstanden (1 500 en 5 000 meter) maar voelt zich wel in zijn sas tijdens de massasprint.

In het snowboarden hebben we met Seppe Smits en Sebbe De Buck zelfs twee kanshebbers voor een podiumplaats maar laat dit nu net een sport zijn waar luttele details het verschil kunnen maken. Het aantal favorieten in het skeleton is zo groot dat we er Kim Meylemans ook bij mogen rekenen. Het wordt een echte loterij. Tenslotte zijn er de Belgian Bullets, de ‘tweemansbob’ voor vrouwen. Stuurvrouw Elfje Willemsen is aan haar derde Spelen toe – wordt zij de vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie?– en heeft dus een pak ervaring. Ook voor Sara Aerts wordt het geen vuurdoop. Alleen Sophie Vercruyssen debuteert op de Spelen. Een paar bijzonderheden: met Jorik en Loeni Hendrickx gaan een broer en zus naar Zuid-Korea, langlaufer Thierry Langer is de enige atleet uit de Zuidkantons in het gezelschap en biatleet Michaël Rösch won ooit goud met de Duitse ploeg op de 4×7,5 kilometer tijdens de Spelen van Turijn in 2006. Sinds 2013 heeft hij de Belgische nationaliteit.

Delegatieleider Gert Van Looy: ‘Ik denk dat we een goede selectie hebben van zowel jonge als oudere atleten. Voor dertien onder hen wordt het de olympische vuurdoop. Naast de kanshebbers – die hierboven werden vernoemd – reken ik op goede resultaten in het biatlon. De delegatie is zo uitgebreid dankzij de inspanningen die de diverse federaties de voorbije jaren hebben geleverd, in samenwerking met de gemeenschappen, die hen de nodige middelen geven. Ik moet wel bekennen dat de selectienormen minder hoog lagen dan voor de Zomerspelen. Dan eisen we vaak extra prestaties, nu volstond de Olympische limiet om te worden uitgestuurd.’   

*DE BELGISCHE SELECTIE: ALPINESKIËN: Kai Alaerts, Kim Vanreusel; BIATLON: Florent Claude, Michael Rösch; BOBSLEE: Sara Aerts, An Vannieuwenhuyse, Sophie Vercruyssen,  Elfje Willemsen (met Shana Vanhaen als reserve); KUNSTSCHAATSEN: Jorik en Loeni Hendrickx; LANGLAUFEN: Thierry Langer;  SCHAATSEN: Jelena Peeters, Bart Swings; SHORTTRACK: Ward Pétré, Jens Almey; : SKELETON: Kim Meylemans; SNOWBOARD: Sebbe De Buck, Seppe Smits, Stef Vandeweyer. Hun programma vindt u elders op deze site.

Tekst: Edwin Mariën

Pin It on Pinterest