‘Belgisch kampioenschap’ waterski-show-skiën in Jabbeke

Piramide van WAP Maaseik
Piramide van WAP Maaseik

ANTWERPEN – De cel show van Waterski Vlaanderen vzw heeft de locatie en de organisatie toegekend voor de showhappening 2018, het officieus Belgisch kampioenschap van het waterski-show-skiën. Het West-Vlaams Showteam uit Jabbeke kwam als geselecteerde locatie uit de bus en mag sinds 2012 voor het eerst opnieuw organiseren.

Het West-Vlaams-Vlaams Showteam is gevestigd op het Klein Strand in Jabbeke. De club werd opgericht in 1999 door twee West-Vlaamse showteams, namelijk Freestyle Ski Team (FST) en Waterskiclub Klein Strand. Sinds 2008 heeft het WVST een sub-werking, waterskischool Klein Strand. Die zorgt voor de dagelijkse initiaties tijdens de zomermaanden op het gelijknamige recreatiedomein. Zij verzorgen ook waterskikampen. Het WVST is het bekendst door de vele waterskishows die het op verschillende locaties verzorgt. Ze gaven shows in binnen- en buitenland, zowel in grote als kleinere steden. Daarnaast zijn ze ook het enige Belgisch team dat een 4-hoog piramide heeft kunnen bouwen op het water.

De showsite vormt een unieke locatie voor het kampioenschap. Het meer is slechts 350 meter lang en de hoofdsteiger ligt in de scherpste bocht. Op zich geen gemakkelijke klus voor teams die zijn gewend om op grote watervlakken te waterskiën. Aan de andere kant biedt de showsite wel enkele voordelen: een springschans, verschillende steigers, een strand als aankomstplaats en vanaf 2018: een hotel op minder dan 50 meter van de startsteigers.
Momenteel hebben zes teams mondeling toegezegd om deel te nemen. Vooreerst hebben we V.V.W. Jachthaven Grimbergen. Het is de eerste keer dat de ploeg in competitie zal uitkomen sinds begin 2000. Voor hun tegenstanders best moeilijk om in te schatten hoe de Vlaams-Brabanders uit de hoek zullen komen.

Balletlijn van het West Vlaams Showteam
Balletlijn van het West Vlaams Showteam

De Geelse Showskiërs – Aqua Ski uit Geel en WAP Maaseik zijn respectievelijk het tweede en derde team. Beiden hebben een aanzienlijke groep jeugdskiërs, waardoor ze een grote kans maken op de kidstrofee. Niet eenvoudig te winnen, aangezien het gros van de act uit min zestienjarigen moet bestaan. Tijdens de vorige editie won WAP Maaseik deze beker. De vierde delegatie op het water: het West-Vlaams Showteam, dat na behoorlijk wat pech in 2017 volgend jaar beter hoopt te doen. Dat er een schans aanwezig is, is een groot voordeel voor de getalenteerde springers uit Jabbeke. Uiteraard speelt het thuisvoordeel voor de West-Vlamingen een grote rol. In de geschiedenis van de club verloor het nog nooit een thuiswedstrijd. Wel moet worden gezegd dat het ondertussen al zes jaar geleden is dat ze nog voor eigen volk hebben mogen skiën en dit terwijl hun opponenten niet blijven stilstaan.

De Maasmasters kunnen in 2018 een gigantische stap voorwaarts maken. Sinds september van dit jaar hebben zij als enig Belgisch team een twin rig. Hiermee kunnen ze hun acts veel groter maken, wat de scores de hoogte in jaagt. Tenslotte is er V.V.W. Gierle, regerend kampioen, met twee titels op rij. Hun jeugdlichting is de afgelopen jaren sterk gegroeid en het talent begint zich te vertalen in goede prestaties op het water. Dat – en het showgehalte dat eigen is aan de formatie – maakt van hen een ijzersterke kandidaat. Het zou trouwens voor de eerste keer in hun clubgeschiedenis zijn dat Gierle de titel pakt op verplaatsing.

Het wordt volgend jaar op zaterdag 25 augustus in Jabbeke een spannende strijd. Alle deelnemers zullen er ongetwijfeld met volle overgave voor gaan. (EM)