Belgisch Davis Cup Team zorgt alweer voor tennisprestatie van het jaar

ANTWERPEN – Voor de derde maal op rij, heeft het Belgische Davis Cup team onder leiding van coach Johan Van Herck gezorgd voor de ‘Tennisprestatie van het jaar.’ Dat werd beslist door een jury van tennisspecialisten. De succesvolle campagne begon met een stunt in en tegen Duitsland met de broertjes Alexander (ATP 4) en Misha Zverev en zonder David Goffin. Daarna volgde thuis winst tegen Italië en Australië na alweer een stunt tegen een beresterke Nick Kyrgios. In de finale moesten de Belgen met 3-2 de duimen leggen tegen een betere Franse ploeg, maar behaalden ze zo wel voor het eerst een knappe derde plaats op de worldranking voor landen.

In de verkiezing ‘Tennisprestatie van het Jaar’ werd Elise Mertens tweede. Elise startte het jaar als 124ste op de WTA-lijst en won bij aanvang van 2017 vanuit de kwalificaties haar eerste WTA-titel in Hobart (226 750 USD-tornooi) nadat ze drie top 50-speelsters klopte. Daarnaast speelde ze op haar allereerste hoofdtabel op Roland Garros meteen de derde ronde. Elise ontpopt zich ook tot Miss Fed Cup nadat ze eerst tegen Roemenië het beslissende punt pakte en ook tegen Rusland de drie punten binnenhaalde door onder meer van twee top twintig-speelsters te winnen. Ze zette haar opmars verder en speelde tijdens de rest van het seizoen nog twee WTA-finales in Istanbul en Luxemburg (beiden 226 750 USD) en een halve finale in New Haven (710 900 USD ) en Bastad (226 750 USD). De nog maar 22-jarige Limburgse sluit het jaar af als 36ste op de worldranking. Het Belgische Fed Cup team staat op de derde plaats in de verkiezing. Zij plaatsten zich onder de vleugels van kapitein Dominique Monami voor het eerst sinds vijf jaar opnieuw bij de beste acht landen ter wereld. Begin vorig jaar speelden ze nog in de zonale groep. Deze sterke opmars heeft de ploeg te danken aan een dubbele stunt. In februari versloegen ze in Wereldgroep II Roemenië, dat aantrad met twee top 40-speelsters, met 1-3. Vervolgens klopte België geheel onverwacht, zonder Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer, in april in de Play-Offs van Wereldgroep I, een sterk Rusland in het beslissend dubbelspel. België prijkt ondertussen opnieuw in de top tien (op nummer negen) op de worldranking voor landen.

De zestienjarige Jef Vandorpe uit Leuven werd ‘Tennisbelofte van het Jaar’ 2017. Jef staat op een tweede plaats op de ITF Junior Wheelchair ranking, bij de volwassenen prijkt hij op nummer 26. Hij is hiermee in beide rankings de hoogst geklasseerde speler van zijn leeftijd. In het ITF Futures circuit bij de volwassenen won Jef de tornooien van Padova, Middelburg, Antwerpen, Leuven en Biel-Bienne. Daarnaast won hij ook nog het dubbeltornooi in Ath. In de juniorenreeks was hij de sterkste in Knokke, Velp, Antwerpen en het enkel- en dubbeltornooi in Rue.

Zizou Bergs werd tweede. De achttienjarige belofte uit Lommel stond in de loop van dit seizoen op de ITF Junior Ranking op nummer twaalf en is dan voornamelijk overgeschakeld naar het ATP-circuit waar hij nu op de 967ste plaats prijkt. In het ITF Juniors circuit won hij twee Grade 2-tornooien (Vinaros en Benicarlo) in het enkel- en dubbelspel en speelde hij de finale van het Grade 1-tornooi in Charleroi (enkel en dubbel). Sofia Costoulas werd derde in de verkiezing ‘Belofte van het Jaar’. De twaalfjarige Costolas, eveneens een Limburgse, staat op de Tennis Europe Girls U14 ranking op nummer 110 en is hiermee de hoogst geplaatste speelster van haar leeftijd. Ze haalde samen met Amelia Waligora en Sara Pantelic een zilveren medaille op de finales van de Tennis Europe Summer Cup U12. (EM)