Belgisch baseballteam neemt vanaf maandag deel aan allereerste EK U23

ANTWERPEN – Na een prima voorbereiding vertrekt de nationale U23 baseballselectie dit weekend richting Tsjechië om er deel te nemen het aan EK landenteams. Dit is baseball op het allerhoogste Europese niveau door de aanwezigheid van veel spelers die ondanks hun jeugdige leeftijd al vaste plaatsen hebben weten te verworven in de nationale seniorenploegen.
Op zes verschillende velden in Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije wordt van maandag 7 tot en met zondag 13 augustus het eerste Europese kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger gespeeld.
Verspreid over zeven dagen worden 48 wedstrijden afgewerkt. Voor het tornooi, dat wordt georganiseerd door de Czech Baseball Association (CBA), is het Tsjechische Brno aangewezen als hoofdlocatie. Het EK U23 vervangt het Europees kampioenschap voor spelers van 21 jaar en jonger. Sinds 2008 werden vijf edities gehouden van dat EK U21.
Het Nationaal U23 Baseball Team staat onder leiding van Red Hawks Head Coach Sven Hendrickx, die vorig jaar met ons nationaal team (de Red Hawks) de top zes van het EK behaalde en werd uitgeroepen tot European Coach of The Year 2016. Bij de twintig spelers die de kern vormen zitten tien leden van de Red Hawks, die ook al op het EK van vorig jaar hebben gespeeld, aangevuld met tien opkomende talenten, die wekelijks in de Belgische Gold League uitkomen.
Het is een zwaar bezet tornooi met zestien deelnemende teams, waaronder toppers als Spanje, Nederland en Tsjechië en opkomende landen als Oekraïne en Litouwen. De minimumleeftijd van de spelers is vijftien jaar. De winnaar en de runner-up behalen een plaats voor de 2018 WBSC U23 Baseball World Cup. De inzet is dus groot. België begint nu maandag 7 augustus de poulefase in Brno in Groep D. De openingswedstrijd wordt gespeeld tegen Oekraïne (om 14 uur) , daags nadien volgt Litouwen (18 uur) en op woensdag Tsjechië (19 uur).
De matchen zijn te bekijken via www.playo.tv/event/U23-European-Baseball-Championship-2017-2790.aspx. (EM)