Belgian Lions beginnen vrijdag hun WK-kwalificatiecampagne in Lotto Arena

De Belgian Lions gaan vanaf nu vrijdag 24 november vanaf 20u30 op zoek naar de  kwalificatie voor het WK 2019 in China. De Belgische basketbalploeg opent haar WK-kwalificatieronde in de Antwerpse Lotto Arena tegen Frankrijk.

De Belgian Lions zitten in poule E, samen met Frankrijk, Rusland en Bosnië. Van de 32 Europese ploegen die aan de kwalificaties mogen deelnemen gaan er uiteindelijk twaalf na twee voorrondes – die worden afgewerkt tussen september 2018 en februari 2019 – naar het WK. De Belgian Lions hopen zich het komende anderhalf jaar en na vier opeenvolgende EK’s voor het eerst te kwalificeren voor een wereldkampioenschap, dat zal worden afgewerkt in Beijing, Shanghai, Nanjing, Wuhan, Dongguan, Foshan, Guangzhou en Shenzhen.


Vrijdag rekenen de Belgian Lions dan ook op de steun van de vele Belgische fans om hen in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd te komen aanmoedigen richting winst tegen Frankrijk. Ze roepen op om in het rood te komen supporteren. Die aanmoedigingen zullen onze landgenoten best kunnen gebruiken want de voorbereidingsperiode verliep niet vlekkeloos. Jonathan Tabu van Bilbao en Quentin Serron van Gravelines moesten respectievelijk met een schouder- en knieblessure afhaken. Zij werden in de selectie van twaalf  vervangen door Elias Lasisi (BC Oostende) en Thomas Akyazili (Antwerp Giants). De Lions kunnen ook niet rekenen op Sam Van Rossom (Valencia) en Matt Lojeski (Panathinaikos Athene) en dit omwille van het afhoudende dispuut tussen FIBA en de EuroLeague, waar men weigert om de kalender aan te passen.  Eén troost: de Fransen ondervinden nog meer hinder van deze ruzie.

Bondscoach Eddy Casteels: ‘In 2016 misten we Axel Hervelle, Sam Van Rossom, Matt Lojeski, Pierre-Antoine Gillet en Quentin Serron omwille van blessures. We kwalificeerden ons echter voor een vierde opeenvolgende EK. De weg naar een eerste WK is hard en lang. Samen met mijn sportieve staff ben ik ambitieus en geloof ik in het talent en de ervaring van onder meer Maxime De Zeeuw, Pierre-Antoine Gillet, Hans Vanwijn, Vincent Kesteloot, Retin Obasohan, Kevin Tumba en Jean Salumu. We vatten de WK-kwalificaties dan ook met de nodige ambitie aan.’ Voor de wedstrijd wordt Axel Hervelle in de bloemetjes gezet. Hervelle besloot vorige week, na een schitterende carrière met onder meer drie EK’s en 128 caps, om te stoppen als international. (EM)

*De Belgische selectie: Thomas Akyazili (Antwerp Giants), Khalid Boukichou (Elan Chalon), Maxime De Zeeuw (Oldenburg), Pierre-Antoine Gillet (Elan Chalon), Vincent Kesteloot (Oostende), Alexandre Libert (Charleroi), Retin Obasohan (Oettinger Rockets), Elias Lasisi (Oostende), Jean Salumu (Oostende), Olivier Troisfontaines (Okapi Aalstar), Kevin Tumba (Murcia) en Hans Vanwijn (Antwerp Giants).

*De kalender van de Belgen: 24 november: België-Frankrijk, 27 november: Rusland-België; 22 februari 2018: Bosnië-België, 25 februari 2018:  Frankrijk-België, 29 juni 2018:  België-Rusland, 2 juli 2018: België-Bosnië.

*Kaarten kosten achttien euro. Kinderen jonger dan veertien jaar betalen zes euro. Voor een zitplaats achter de Belgische of Franse bank dient men 45 euro neer te tellen.