Belgian Climbing Team neemt deel aan WK jeugd in Innsbruck

ANTWERPEN – Van morgen woensdag 30 augustus tot zondag 10 september vindt het wereldkampioenschap sportklimmen voor jeugd plaats in Oostenrijk. Gedurende tien wedstrijddagen strijden meer dan 1 300 atleten uit 65 landen voor de wereldtitel. Ook België vaardigt een delegatie van twintig  klimmers af tijdens het grootste, internationale klimevenement ter wereld. Het is tevens de eerste keer dat een WK wordt georganiseerd volgens de nieuwe Olympische wedstrijdformule.Een delegatie van twintig Belgische jeugdatleten reisde af richting het prestigieuze Kletterzentrum Innsbruck voor de grootste wedstrijd van het jaar. De atleten nemen deel in drie verschillende disciplines: lead, boulder en/of speed. Atleten die aantreden in alle disciplines worden opgenomen in één ranking, de zogeheten ‘combined’. Nieuw tijdens dit WK is de ‘combined’ finale op 9 en 10 september die wordt georganiseerd volgens de geplande wedstrijdformule van de Olympische Spelen in 2020. De atleten met de beste ranking nemen het tijdens deze finale opnieuw tegen elkaar op in een laatste lead-, boulder- en speedwedstrijd. Zeven van de twintig Belgische jeugdatleten doen een gooi naar een plaatsje in de ‘combined’ finale. Hierin kunnen de atleten zich tevens kwalificeren voor de Olympische Jeugdzomerspelen in 2018 in Buenos Aires.

Lead is het met touw (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer twintig meter. De klimmer die het hoogste in de route komt wint. Boulder is het beklimmen van korte routes op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Speedklimmen is de enige discipline van de klimsport waarbij het om snelheid gaat. Er wordt zo snel mogelijk geklommen op een tien of vijftien meter hoge wand.

De inzet van dit WK sportklimmen voor jeugd is hoog. De Olympische wedstrijdformule wordt voor het eerst in praktijk gebracht en is dé test voor het WK voor senioren in 2018.

 

De Belgische delegatie bestaat uit Ferre Beirens Youth A (Boulder) –  Gent, Elfe Claes Junior (combined) –  Deurne; Nicolas Collin (combined) –  Brussel, Celine Cuypers Celine (Lead) –  Antwerpen, Camille De Wit Youth B (combined) –  Boortmeerbeek, Louis Debrulle Youth A (Lead) – Brussel, Lucie Delcoigne Youth B (combined) –  Buzet, Rob Denayer Junior (Boulder) – Hoboken, Heloïse Doumont Junior (Lead) –  Villers-Le-Bouillet, Lukas Franckaert Youth A (combined) –  Belsele, Sven Lempereur Sven  Youth A (Lead) –  Emines, Arno Luypaert Junior (Lead) – Buggenhout, Harold Peeters Youth A (combined) –  Jauchelette, Laure-Anne Stevens Laure-Anne Youth A (Lead) – Kruibeke, Cathinka Tilborghs  Youth A (Lead) – Essen, Charlène Tilborghs Youth B (Lead) –  Essen, Jasper Van Malderen Jasper, Youth B (Lead en Boulder) – Zele, Ine Van Zegbroeck Youth A (Lead) –  Puurs, Ties Vancraeynest Youth B (Lead) –  Buggenhout en Lucie Watillon Lucie, Youth B (combined) –  Meux.

De selectie werd gemaakt door de Klim- en Bergsportfederatie, de unisportfederatie voor klim- en bergsport in Vlaanderen, erkend en gesubsidieerd door Sport Vlaanderen. Met 11 000 leden ondersteunt en promoot de KBF een veilige uitoefening van de klim- en bergsport in binnen- en buitenland. (EM)

*MEER INFO: https://ywch.austriaclimbing.com/