Baseball- en softballfederatie stuurt haar zonen en dochters uit

ANTWERPEN – Met de terugkeer van Baseball en Softball op het programma van de Olympische Spelen in Tokio 2020 en met het vooruitzicht dat deze sporten ook nadien op het Olympische programma blijven staan, stuurde de Koninklijke Belgische Baseball- en Softballfederatie haar beleid bij wat betreft deelname van nationale jongerenteams aan Europese Kampioenschappen.

De voorbije jaren werd in de onderliggende Vlaamse en Waalse liga’s  al intensief gewerkt aan de ontwikkeling en opleiding van de aankomende talenten via de respectievelijke Baseball- en Softball Academy’s. Er werd echter geen prioriteit gelegd op het vormen van overkoepelende nationale teams uit deze werkingen en op het deelnemen aan Europese Kampioenschappen met deze talenten.

De komende jaren wil de federatie hier meer op inzetten, dit met de ambitie om de internationale ranking van België te verbeteren en de prestaties van de nationale teams senioren te optimaliseren om zo slagvaardiger voor de dag te komen en het niveau in het vooruitzicht van de Olympische Spelen te doen stijgen. In deze optiek stuurt de KBBSF dan ook dit weekend twee nationale jeugdteams uit.

Het Nationaal Team Softball Meisjes U16 reist naar het Tsjechische Ostrava om er deel te nemen aan het U16 Europees Kampioenschap Softball Meisjes dat tussen 10 en 15 juli plaatsvindt. De vijftienkoppige selectie staat onder leiding van coaches Cindy Voorhoof en Larita Hansen. In totaal zullen er twaalf teams, verdeeld over vier poules, strijden om de titel van Europees Kampioen. Onze Belgische ploeg werd ingedeeld in Poule B, waarbij het toplanden en topfavorieten Italië en Nederland ontmoet. De poulewedstrijden beloven dus een zware opdracht te worden voor onze meisjes.

Toch start het team met een gezonde ambitie en wil men dit EK voornamelijk gebruiken om de jeugdige selectie (gemiddelde leeftijd is veertien jaar) internationale ervaring te laten opdoen, het jeugdsoftball in België op de kaart zetten en  een hechte teamgeest en teamband te vormen om zo de basis te leggen voor de toekomst van het Nationaal Team Softball Dames in België. Wedstrijden, resultaten en statistieken kunnen worden gevolgd via http://competition.europeansoftball.org/2017/ostrava/schedule.php.

Het Nationaal Team Baseball Junioren U18 reist dan weer naar Zurich om er aan te treden in  een Qualifier van het Europees Kampioenschap Baseball Junioren U18 dat in 2018 zal plaatsvinden. De qualifier in Zurich loopt tussen 10 en 15 juli. Vijf landen treden in het strijdperk: België, Polen, Ierland, Rusland en Zwitserland strijden voor één plaats op het Europees Kampioenschap van 2018. De achttienkoppige selectie staat onder leiding van hoofdcoach Patrick Renard.

De ploeg start met de ambitie om een plaats voor het EK 2018 te bemachtigen. Het nationale U18 programma is echter dit jaar pas heropgestart en het is moeilijk om al een inschatting te maken over de sterkte van de selectie. Deze qualifier zal dan ook een goed meetpunt zijn voor de toekomst. Wedstrijden, resultaten en statistieken kunnen worden opgevraagd via http://www.baseballstats.eu/2017/zuerich/schedule.php.

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Vbsl