Australië wint WL Finale; twee individuele prijzen voor spelers van Antwerpse clubs

COPYRIGHT WORLDSPORTPICS FRANK UIJLENBROEK

Net zoals twee jaar geleden in Raipur heeft Australië de World League Final gewonnen, dit keer in een andere Indische stad: Bhubaneswar. In de finale versloegen ze Olympisch kampioen Argentinië met 2-1. Het thuisland pakte het brons na een overwinning tegen Duitsland, eveneens met 2-1. Van de vier individuele prijzen gingen er twee naar landgenoten. Victor Wegnez (21) van Dragons uit Brasschaat werd uitgeroepen tot beste jongere en Loïck Luypaert van Braxgata uit Boom kroonde zich tot topschutter.

WORLDSPORTPICS COPYRIGHT KOEN SUYK

Uiteraard liep het Kalinga-stadion vol voor de eindstrijd tussen Australië en Argentinië. Het eerste kwart werd een aftastingsronde. Pas in het tweede gedeelte van de eerste speelhelft brak de wedstrijd los. Een laag geslagen penaltycorner werd door Jeremy Haward in doel verlengd. Lang duurde de vreugde bij de wereldkampioen echter niet. Amper één minuut later creëerde Agustin Bugallo voldoende ruimte voor zichzelf om de bal in het vijandige doel te doen verdwijnen.

De gelijke stand was een juiste weergave van het wedstijdbeeld en dat werd tijdens de derde periode bevestigd. Australië kreeg wel de beste mogelijkheden. Blake Govers miste van dichtbij en een poging van Eddie Ockenden trof de dwarslat. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd viel dan het verdict. Een schot van Blake Govers strandde tegen een Argentijnse voet binnen de cirkel. De 21-jarige aanvaller had geen moeite om de bal laag in het doel van Juan Vivaldi – uitgeroepen tot de beste doelman van het tornooi – te plaatsen. Tijdens de resterende 180 seconden zetten de Argentijnen alles op alles. Ze slaagden er zelfs in om gedurende deze korte periode drie penaltycorners uit de wacht te slepen maar de Australische defensie gaf geen krimp. Meteen volgden de Aussie’s zichzelf op op de erelijst van de World League Finals.

Aanvoerder Mark Knowles: ‘Dit geeft ons een fantastisch gevoel. Dit is een tornooi waaraan enkel de beste teams uit de wereld mogen deelnemen. Wanneer dan ook nog eens de nummers één en twee uit de ranking de finale halen, dan mag je van een geslaagde en hoogstaande competitie spreken. We hebben een sterk team. We waren benieuwd hoe we het er zouden van afbrengen tegen Europese ploegen, want je krijgt niet elk jaar de gelegenheid om je met hen te meten. Het resultaat was meer dan positief. We kijken nu al uit naar het WK dat volgend jaar ook hier zal worden georganiseerd.’

Coach Colin Batch: ‘Ik ben bijzonder blij. Uiteraard voor het team maar ook voor mezelf. Nadat de ploeg vorig jaar in Rio naast de Olympische titel greep moest ik in december het roer overnemen. Ik heb er de spelers op gewezen dat ze niet naar het verleden moesten kijken maar zelf geschiedenis moesten schrijven. Dat hebben ze gedaan. Deze titel is het resultaat van twaalf maanden hard werken. Argentinië was een ploeg waar ik nog nooit tegen speelde. In de halve finales hadden ze het – ondanks een moordende hitte – fantastisch gedaan maar ik geloofde in mijn spelers en zij hebben dat vertrouwen niet beschaamd. Zij hebben bewezen dat ze bekwaam zijn om goed te presteren, ook al worden ze door de tegenstander onder druk gezet.’

*DE EINDSTAND: 1. Australië, 2. Argentinië, 3. Indië, 4. Duitsland, 5. BELGIË, 6. Spanje, 7. Nederland, 8. Engeland.

Pin It on Pinterest