Antwerpen telt af naar pittige wielertweedaagse Voorstelling BK Wielrennen & Belgian Cycling Championship Happening

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni is Antwerpen het epicentrum van de Belgische wielerwereld. Op 25 juni strijden de Belgische profs – mannen en vrouwen – voor de nationale driekleur op het BK, met start op de Grote Markt en aankomst op de Desguinlei. Daags voordien is het aan de wielertoeristen. Zij hebben aan het nieuwe Havenhuis rendez-vous met de Belgian Cycling Championship Happening. Zowel de profs als de wielertoeristen wacht een prachtig en verrassend pittig parcours.

Antwerpen zet zijn imago als echte wielerstad nog kracht bij. Begin april mocht de Scheldestad met de start van de Ronde van Vlaanderen al Vlaanderens Mooiste verwelkomen, maar volgend weekend is Antwerpen het strijdtoneel voor het Belgische kampioenschap. Zowel de elite heren als elite dames zullen alles geven om op Antwerpse bodem de nationale titel en bijhorende driekleur mee te graaien.

11 jaar na het memorabele BK van 2006 is Sporting A bijzonder verheugd dat Antwerpen opnieuw gaststad is voor de Belgische titelstrijd. In echt hondenweer verraste Niko Eeckhout toen in een sprintje met 3 op de Amerikalei de jonge Philippe Gilbert en Tom Boonen. Eeckhout en Boonen zijn inmiddels gestopt met koersen, Gilbert is titelverdediger en één van de topfavorieten om zichzelf op te volgen op 25 juni. Volgende week zondag mag het parcours er dan wel helemaal anders uitzien dan in 2006, simpel zal het ook deze keer niet zijn. Een vlak stadsparcours wordt meestal onderschat. De combinatie van hoge snelheid en veel bochten is echter een grote uitdaging voor de renners. Een massasprint is altijd een mogelijkheid, maar is verre van evident.

De start van het Belgische kampioenschap ligt net zoals bij de Ronde op de Grote Markt. Vanuit dit historische decor beginnen de dames omstreeks 8 uur ’s morgens al aan hun tocht van 6×17 km die hen doorheen de districten Antwerpen, Hoboken en Wilrijk zal leiden. De mannen starten om 11.45 uur en rijden 14 rondes, goed voor in totaal 238 pittige kilometers. De finish ligt in Antwerpen-Zuid op de Desguinlei ter hoogte van PIVA. Verwacht wordt dat de Belgische kampioene omstreeks 11 uur gekend zal zijn en de Belgische kampioen rond 17.30 uur als eerste over de meet zal rijden.

Biljartvlak parcours met twee kasseizones in de zuidrand van de stad
Van aan de officieuze start aan de Grote Markt decor gaat het via de Scheldekaaien en het vlinderpaleis naar de officiële startplaats aan de Desguinlei ter hoogte van PIVA. Van daaruit fietsen de renners via voornamelijk brede wegen op een biljartvlak parcours door Wilrijk en Hoboken terug naar Antwerpen. Goed voor een rondje van om en bij de 17 km.  Er zijn verschillende ijkpunten op het parcours. De renners rijden langs bekende ‘landmarks’ als het Olympisch Zwemcentrum Wezenberg, het Schoonselhof en het vlinderpaleis. Bepalende bergjes zijn er niet in Antwerpen, maar kasseien wel. De d’Herbouvillekaai is de eerste van 2 kasseizones en is exact een kilometer lang. De tweede portie kasseien volgt een eindje verderop op de Waalsekaai en is ongeveer half zo lang. Van daaruit is het met draaien en keren langs het vlinderpaleis nog hooguit 2 à 3 km tot de finish, waar een laatste rechte lijn van 500 meter lang en 8 à 10 meter breed wacht op de renners.


Wielertoeristen verkennen het ‘Hoge Noorden’

Sporting A plaatst het hele weekend van het BK in het teken van de fiets. Op zaterdag 24 juni wordt elke fietsliefhebber verwacht aan de start van de Belgian Cycling Championship Happening aan het gloednieuwe Havenhuis, een van die andere schitterende Antwerpse landmarks. Wielertoeristen mogen hun fiets opblinken voor een tocht van 55, 90 of 120 km richting ‘hoge noorden’ op een vlak parcours, maar in een verrassend decor. 

Van aan de start vertrekken de deelnemers over brede fietspaden langs de Schelde en door de haven met als mikpunt de statige koeltorens van de kerncentrale van Doel. Aan het uiterste punt van de haven in de buurt van Zandvliet, splitsen de routes. De deelnemers van de langste route rijden na de Antwerpse haven de Nederlandse grens over, waar ze een gevecht met de wind aangaan op de epische Oesterdam tussen Oosterschelde en Schelde-Rijnkanaal. Via de polders passeert het parcours het maritieme Tholen richting Huijbergen om nadien – opnieuw op Belgische bodem – langsheen de zandduinen de Kalmthoutse Heide in te rijden. Via Stabroek komen de wielertoeristen opnieuw de Antwerpse haven binnen, waar ze tussen de containers en kranen een onontgonnen gebied verkennen. Tijdens de week is het hier een komen en gaan van vrachtwagens, maar in het weekend kunnen de deelnemers in alle rust genieten van het aparte decor. Na 120 km duikt in de verte duikt opnieuw het blinkende Havenhuis op, waar de finish is.

Online inschrijven voor deze cyclotocht kan nog tot en met vrijdag 23 juni. Op zaterdag 24 juni is het ook mogelijk om ter plaatse aan het Havenhuis nog in te schrijven.


Kom supporteren in één van de 5 fanzones

Het BK is een unieke wielerwedstrijd. Net als bij een criterium rijden de renners rondjes, wat de attractiviteit verhoogt. In totaal kunnen de toeschouwers 20 keer de koers zien passeren… en op het einde wint er sowieso een Belg. Ideaal dus om te komen supporteren. Dat kan in 1 van de 5 fanzones die Sporting A in samenwerking met de districten Antwerpen, Wilrijk en Hoboken heeft voorzien op een aantal strategische plaatsen op het parcours. Hier zien de supporters niet alleen de koers passeren, maar kunnen ze ook de tv-uitzending volgen op groot scherm en nog genieten van tal van animatie, allemaal gratis.     


Aankomstzone aan de Desguinlei
Aan de aankomstzone op de Desguinlei worden er een grote vipzone én publiekszone ingericht. De aanwezigen kunnen dankzij 2 grote videowalls het koersverloop op de voet volgen. Heel de dag door is er animatie. Supporters kunnen een ritje maken op de spacebikes, kinderen mogen zich uitleven op de springkastelen en een fanfare zorgt voor een muzikale noot. 

Rik Van Linden-fandorp in Wilrijk
In Wilrijk kunnen supporters terecht in het Rik Van Linden-fandorp in de Valaardreef, aan de sporterreinen van voetbalclub Valaarhof en basketteam Red Vic. Ze kunnen er de wedstrijd volgen op groot scherm, maar genieten er ook van kinderanimatie en kunnen tussen het supporteren door terecht bij verschillende drank- en snackkraampjes. “Maar er is meer”, vertelt Wilrijks districtsschepen voor sport Robert Moens. “In de cafetaria van sporthal Red Vic staat die dag een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de wielersport in Wilrijk. We blikken uiteraard terug op onze grote jaarmarktprijs met de legendarische passages van Coppi in 1959 en Eddy Merckx in 1973, waar vele Wilrijkenaars nu nog over praten. Maar ook Wilrijkse toppers als Rik Van Linden, Frans Aerenhouts en de wielerfamilie Druyts komen er aan bod. Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door Jef Verstappen, die de Wilrijkse sportgeschiedenis archiveerde, en het indrukwekkende beeldarchief van Willy Bellemans.”

Een belangrijk deel van de tentoonstelling is dus gewijd aan Rik Van Linden. Deze inwoner van het Valaar won talrijke massasprints in de grote rondes en behaalde zelfs de groene trui in de Tour. Rik Van Linden zal ook zelf aanwezig zijn in het fandorp. Op het grote podium wordt hij geïnterviewd over zijn carrière. Ook andere wielertoppers zullen aanwezig zijn, zoals de laatste Belgische Giro-winnaar Johan De Muynck, Parijs-Roubaixwinnaar Roger Rosiers, Olympisch pistekampioen Roger Ilegems en René Dillen, de Wilrijkse meesterknecht van Lucien Van Impe. Ook zij worden gehuldigd in het Wilrijkse supportersdorp aan de Valaardreef.


Praktisch

– zondag 25 juni van 10 tot 19 uur

  • tentoonstelling in de kantine van Red Vic
  • lle info op www.wilrijk.be  (Klik hier voor de rechtstreekse link.)

Kioskplaats in Hoboken

In het centrum van Hoboken wordt de Kioskplaats omgetoverd tot een gezellig fandorp. Met medewerking van de plaatselijke horeca en middenstand zullen er tal van standjes te bezoeken zijn. Het district zorgt voor een nostalgische draaimolen en een klimparcours voor de kleintjes. De supporters van de plaatselijke renner Victor Campenaerts kunnen op rollen fietsen en daarbij een wielertrui winnen van Victors ploeg. Vanaf 12 uur is er muzikale animatie met een streetband en de groep The Moonlovers. Het publiek kan de renners uiteraard 20 keer live de scherpe bocht vanuit de Kapelstraat naar de Kioskplaats zien nemen en kan de live-uitzending van de koers volgen op maar liefst 2 grote schermen.


Praktisch


– zondag 25 juni van 10 tot 19 uur

– Alle info staat binnenkort online op www.hoboken.be.


Lotto Village aan de Gedempte Zuiderdokken

Het BK in Antwerpen wordt meer dan ooit het BK voor de fans. Zo komt er een Lotto fanzone op de Gedempte Zuiderdokken. Deze grootste fanzone op het parcours ligt ter hoogte van de Waalsekaai. Alle wielerfans zijn er van harte welkom, bovendien is de inkom gratis. Lotto is gastheer van deze fanzone en zal er wielerclubs en de ‘Captains of Cycling’ ontvangen. De organisatie voorziet in een videowall met live-uitzending en de nodige cateringfaciliteiten. 


WTC Twintigachttien met ondersteuning van district Antwerpen aan de Pacificatiestraat

In de Pacificatiestraat (tussen Gijzelaarstraat en Emiel Banningstraat) richt de plaatselijke wielertoeristenclub ‘WTC twintigachttien’ met ondersteuning van district Antwerpen een animatiezone in tijdens het BK wielrennen. Van 12 tot 20 uur valt er heel wat te beleven. Zo kunnen bezoekers koers kijken op een groot scherm, maar ook zelf een wedstrijdje gaan fietsen op de rollen. Wie zijn fiets wil laten graveren of een technisch onderhoud wil laten doen kan terecht bij de fietsenstand. De kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel en met de reuzenspelen en kunnen zich laten schminken aan de schminkstand. Wie van al dat supporteren honger heeft gekregen, kan aanschuiven bij de buurtbarbecue. Met de organisatie van deze fanzone, wil de wielertoeristenclub naast het puur sportieve, ook en vooral het sociale en maatschappelijke aspect van samen sporten promoten.


Praktisch

– zondag 25 juni van 12 tot 20 uur

– Alle info is te vinden op www.wtc2018.be.


Slim naar het BK wielrennen
Tijdens de wedstrijd zullen de straten die deel uitmaken van het parcours of daar op uit komen parkeervrij en afgesloten zijn voor het verkeer. Bovendien zijn in op verschillende plaatsen wegenwerken aan de gang. Toeschouwers wordt ten zeerste afgeraden om met de auto naar het evenement te komen, maar wel met de fiets of het openbaar vervoer. Wie toch met de auto komt, kan best zijn wagen parkeren op één van de park-and-rides aan de rand van de stad en verder gaan met het openbaar vervoer. Een volledig overzicht van de mobiliteitsinfo is te vinden op op www.slimnaarantwerpen.be/nl/bk-wielrennen.

Praktisch


zaterdag 24 juni 2017: Belgian Cycling Championship Happening

        start en aankomst: Zaha Hadidplein (aan het Havenhuis), Antwerpen

        afstanden: 55, 90 en 120 kilometer

        Inschrijven kan nog online en ter plaatse op 24 juni.


zondag 25 juni 2017: Belgisch kampioenschap wielrennen

       start: Grote Markt

       dames: 8 uur

       heren: 11.45 uur


       aankomst: Desguinlei

       dames: 11 uur

       heren: 17.30 uur