Antwerpen goed vertegenwoordigd in team Belgium voor Olympische Winterspelen 2018

In de accommodatie van sneeuwbaan Aspen in Wilrijk werd vandaag dinsdag de Belgische delegatie voorgesteld die zal deelnemen aan de Olympische Winterspelen, die van 9 tot en met 25 februari in het Zuid-Koreaanse Pyeong Chang zullen worden gehouden. De locatie was niet toevallig gekozen. Niet alleen zullen verscheidene Antwerpse wintersporters deel uitmaken van de Belgische selectie, bovendien wordt op deze locatie tijdens de duur van de Spelen een Korea House opgebouwd, waarbij men niet alleen zelf aan (winter)sport kan doen, maar ook de prestaties van het Belgische team bekijken.

Nu, ‘voorstelling’ is een groot woord voor wat in Wilrijk plaatsvond en wel om twee redenen. Philippe Vander Putten, CEO Team Belgium: ‘In heel wat sportdisciplines worden de definitieve deelnemerslijsten pas op 22 januari opgemaakt. Op dit ogenblik zijn amper zes Belgen zeker van deelname, maar ongetwijfeld komen er daar nog een pak bij. Dit wordt ongetwijfeld de grootste delegatie ooit. Er zullen sowieso minimaal vijftien Belgische atleten in actie komen. In het allerbeste geval worden dat er zelfs 22. De complete delegatie zal dan ook 40 tot 50 koppen groot zijn.’

Bij de zes atleten, die nu al zeker zijn van deelname, zitten drie Antwerpenaars, of moeten we zeggen: Turnhoutenaren. Daarbij meteen een unicum: broer en zus: Jorik en Loena, Hendrickx hebben al enkele maanden hun ticket op zak voor het kunstschaatsen. Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014 maakte Jorik zijn debuut op het olympische ijs en verpulverde zijn persoonlijk record. Loena zette in 2015 haar eerste olympische stappen in het Oostenrijkse Vorarlberg tijdens een wintereditie van het EYOF. De derde deelneemster uit onze provincie is snelschaatster Lena Peeters. Zij wist zich te plaatsen op de 1 500 meter. Op de 5 000 meter is ze eerste reserve, op de 3 000 meter staat ze als vijfde reserve op de lijst. De andere drie, die nu al hun koffers mogen pakken komen ook in actie op het ijs. Bart Swings hoopt in het snelschaatsen beter te doen dan vier jaar geleden. Hij wil dus een podiumplaats. Na acht jaar kan ons land weer shorttrackers naar de Spelen sturen. Jens Almey en Ward Pétré treden over drie maanden in PyeongChang aan op de 1 500 meter.

Het moet al heel erg mis lopen indien de bobslee-meisjes zouden ontbreken. Op 14 januari valt de beslissing. Virtueel mag België bij de vrouwen twee bobs naar Pyeongchang sturen met als stuurvrouwen Elfje Willemsen en An Vannieuwenhuyse, maar de Roemeense vrouwen zitten hen op de nek en ook Zwitserland kan nog roet in het eten gooien. Sebbe De Buck en Seppe Smits mogen in principe op hun beide oren slapen maar de kans bestaat dat met Stef Vandeweyer nog een derde Belgische snowboarder naar de Spelen mag. Met zijn achttien jaar zou hij de benjamin zijn uit het gezelschap. Hij staat op dit moment 40ste op de gezuiverde lijst en moet proberen die plaats te behouden. Op dit moment heeft Kim Meylemans voor het skeleton een ticket in handen. Ze levert nog strijd met een Oostenrijkse en een Letse. Verder wordt er gerekend op deelnemers in het skiën (Vanreusel en Alaerts), het langlaufen (Langer of De Marre) en het biatlon (Rösch en Claude). Het is in ieder geval van 1936 geleden dat nog zoveel Belgen zullen aantreden. De delegatie reist in drie groepen af: op 31 februari, 3 en 7 februari. Zij schepen in voor een vlucht van 10,5 uur richting Seoel  en dan wacht hen nog een busreis van een zevental uur naar PyeongChang. Daarom vertrekt men ook ongeveer anderhalve week voor de aanvang van de competities. 

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: SIDK