Antwerpen en Kortrijk openen vrijdagavond achtste speeldag Jupiler Pro League

Antwerp krijgt vrijdagavond Kortrijk op bezoek in de Bosuil. Met de Zuid-West-Vlamingen moeten ze opnieuw optornen tegen een team dat zijn competitiestart niet heeft gemist maar dat, net als Antwerp, geen grootse indruk maakte in de beker. De Great Old versloeg Lierse met 2-0, Kortrijk moest drie doelpunten slikken tegen het bescheiden Durbuy, maar won uiteindelijk wel met 5-3.

Antwerp staat na een goede start op plaats zes. Optimisten merken op dat ze virtueel al een plek voor Play-off één in hun bezit hebben. De resultaten van dit weekend zouden er voor kunnen zorgen dat er al een kleine kloof komt tussen die top zes en de andere teams maar dan moet Antwerp wel zijn eerste thuiszege behalen. Trainer Laszlo Bölöni laat zich echter niet gek maken. ‘In het Frans is er een uitdrukking die zegt dat je de kar niet voor de ezel mag spannen (in het Nederlands is dat een paard, EM). Het heeft dus geen zin om vooruit te lopen op wat komen gaat. We gaan er alles aan doen om de wedstrijd tegen Kortrijk te winnen en dan zien we wel. Ik weet dat journalisten graag hypothetische vragen stellen, maar daar ga ik niet op in. Dat heeft weinig zin. Ik wantrouw soortgelijke vaststellingen immers.’

De kern van Antwerp is volledig vernieuwd. Er werden zoveel spelers aangetrokken dat er afgelopen woensdag zelfs een nieuwe fotoshoot werd geprogrammeerd, zodat de fotografen van alle spelers een beeld zouden hebben. ‘Ik ben niet verrast dat mijn team het zo goed doet. Het is trouwens mijn taak om de ploeg zo sterk mogelijk te maken. Daarvoor heeft men mij naar hier gehaald. Uiteraard ben ik tevreden en ook trots. Ik ben een extreem ambitieus iemand. Ik leef op dergelijke adrenaline. Het is de brandstof die ik nodig heb.’

Toen Jelle Van Damme werd aangetrokken ging iedereen ervan uit dat hij onmiddellijk een basisplaats zou veroveren. Dat was niet het geval. Na invalbeurten tegen Sint-Truiden en op Lokeren mocht de ex-international afgelopen dinsdag dan toch als linksachter starten tegen Lierse. Net op tijd want na de rust moest Antwerp volle gas geven en het is net dat waar Van Damme goed in is. ‘Ik begrijp dat de trainer me niet onmiddellijk in de basis zette. Maar uiteraard doet het deugd wanneer je aan de aftrap mag verschijnen. Ik ben er dan al wel 33 maar de zin om er volop voor te gaan heb ik nog altijd. Dat bleek ook toen ik ei zo na scoorde maar Nathan Goris dat verhinderde. Ook wat het maken van doelpunten betreft moet ik gewoon wat geduld uitoefenen. Dat komt wel.’

‘Ik geef toe dat we voor de rust onze handen vol hadden met Lierse. Na de pauze hebben we dan alles op alles gezet. Zij werden met hun rug tegen de muur geplaatst. Wanneer je dat doet moeten we er wel doelpunten vallen ook al moesten we wachten tot de invalbeurt van Geoffrey Hairemans. Het is echter een luxe wanneer je zulke speler achter de hand kan houden. Wanneer hij uithaalt met zijn linker dan weet je als doelman vaak hoe laat het is. Ik heb geen moeite om toe te geven dat hij een betere linker-poot heeft dan ik.’

Opvallende aanwezige op de Bosuil was Davis Cup-kapitein Johan Van Herck die nog aan het nagenieten was van België-Australië twee dagen eerder op de Heizel. ‘Net zoals het voorbije weekend zie je hier ook op Antwerp dat supporters in staat zijn om een ploeg naar de overwinning te schreeuwen.’ 

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Marc Demartin