Antwerp versterkte zijn middenveld met Sébastien Sianni en Tino-Sven Susic

DEURNE – Luciano d’Onofrio lijkt wel een magiër. Hij hoeft zijn hand maar in een grote zwarte hoed te steken en er komt wel één of ander konijn tevoorschijn. Op de laatste dag van de wintertransferperiode waren dat er zelfs twee: Sébastien Siani (31), die het bij Oostende voor bekeken hield en Tin’Onofrio en dat voelde meteen goed aan. Ik wilde wel naar het buitenland. Ik kreeg aanbiedingen uit Qatar en Griekenland maar Oostende vroeg teveel voor mij. Het opstappen van Marc Coucke is niet de reden waarom ik ben vertrokken bij de kustploeg. Ik hou immers van uitdagingen. Dat Antwerp bij de top zes hoort heeft wel een rol gespeeld maar toch kwam mijn vertrek nog onverwacht. Zelf ik had het niet zien aankomen. Ik heb hier een contract ondertekend voor 2,5 jaar. Dat is vrij lang maar het bewijst ook dat de club ambities heeft. Antwerp speelt werkvoetbal maar kreeg niet altijd loon naar werken. Ik hoop dat dit onnodig puntenverlies is geëindigd na de wedstrijd tegen Waasland Beveren. Ik moet nog wel wat wennen aan de intensiteit van de trainingen. In Oostende werd er meer met de bal gewerkt.’
‘Ik ben bij Oostende vertrokken als een grote jongen maar beland nu bij Antwerp als ukje, al hoop ik binnenkort uit te groeien tot een reus. Je kan het ook anders stellen: bij KVO voelde ik me een eigenaar, hier een huurder. Ik weet dat de tegenstand zwaar is. Er zijn trouwens ook meerdere leiders maar dat is goed. Wanneer er slechts één dominante speler is, dan komt dat de sfeer niet ten goede. Hetgeen ik nu bij Antwerp meemaak is een beetje een flashback: ik kom bij een team terecht dat uit tweede klasse komt en wil groeien. Oostende had daar drie jaar voor nodig. Ik ben benieuwd hoelang Antwerp erover zal doen. In ieder geval toont de bouw van de nieuwe tribune dat de club ambitieus is. Momenteel woon ik nog in Brugge maar binnenkort verhuis ik naar Antwerpen.’ Siani werd met Kameroen (en Hugo Broos) Afrikaans kampioen. ‘Jammer dat in België alleen de journalisten dat weten. We konden ons niet kwalificeren voor het WK maar we zaten dan ook in een bijzonder zware groep met toppers als Nigeria en Algerije.’
Ook Susic is vertrouwd met de Belgische competitie. ‘Mijn vader, die mijnheer d’Onofrio kende van bij Standard, heeft de onderhandelingen gevoerd. Ik was immers uitgekeken op Maccibi Tel Aviv. In het begin speelde ik zowat alle matchen in de Europa League maar toen er een nieuwe trainer kwam, kreeg ik geen kans meer. Hierdoor liep ik een fysieke achterstand op. En dan begon de eenzaamheid te knagen. Kiara, mijn dochtertje, werd vijf maanden geleden geboren terwijl ik daar maar wat zat te staren. Ik wilde dus weg uit Israël maar Kroatië was geen optie. De competitie is veel zwakker dan de Belgische. Dat zou zeker een stap achteruit zijn geweest. Mijn eerste indrukken over Antwerp zijn positief. In de kleedkamer wordt een stuk afgelachen. Ik ben blij dat ik bij een club ben terecht gekomen die qua niveau zijn voet mag zetten naast pakweg Genk, Standard of Anderlecht. Bij het Limburgs team had ik een basisplaats onder Peter Maes maar toen Albert Stuivenberg kwam was het mooie liedje uit. Hij zag in mij een aanvaller terwijl ik een echte middenvelder ben.’ Susic ondertekende een contract voor anderhalf jaar. (EM)