Annelies Dom zit nu al in volle voorbereiding op Olympische Spelen in Tokyo

De grote wielerwedstrijden in de provincie Antwerpen zijn op de vingers van één hand te tellen. Kruis daarom zondag 8 juli maar aan op uw kalender. Dan wordt, met aankomst in Borgerhout en over een omloop die ook de districten Berchem en Deurne aandoet, de Grote Prijs Sofie Goos – die deel uitmaakt van de Lotto Cup – voor vrouwen gereden. Eén van Antwerpse rensters die zich nu al voorbereid op de Olympische Spelen van 2020 is Annelies Dom (32) uit Wijnegem. Zij is een laatbloeier. 

‘Ik studeerde Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Gent, net als Sjoukje Defoer, die toen bij Topsport Vlaanderen zat. We hebben samen een triatlon afgewerkt, waarvoor ik een fiets moest lenen. Zij raadde me aan om wielrenster te worden maar ik ben daar niet verder op ingegaan. Een jaar later gingen we met een aantal studenten op stage naar Spanje, waar ik aan mountainbiken heb gedaan. Opnieuw kreeg ik te horen dat ik talent had. Ik heb me dan maar ingeschreven bij Steeds Vooraan Kontich en begon op 14 februari 2010 te trainen. Twee maanden later reed ik mijn eerste koers. Een ramp. Na twee ronden werd ik eraf gereden. Ik besloot opnieuw om te stoppen maar mijn trainer verplichtte me om de week later in Wortegem te starten waar ik het toch volhield tot halfweg koers. Mijn derde wedstrijd, in Olen, reed ik uit en tijdens de zomerperiode behoorde ik tot de Belgische top tien.’

Dom kwam vier jaar uit voor Lensworld Zannata en is nu aan haar tweede seizoen bezig bij Lotto-Soudal. ‘Toen ben ik ook op de piste beginnen rijden. Dat viel wel mee want tot nu toe behaalde ik zeven medailles tijdens nationale kampioenschappen, waarvan één gouden, vorig jaar in de puntenkoers. Ik heb dan ook maar één doelstelling: deelnemen aan de ploegenachtervolging in Tokyo. We hebben een goed team met naast mij Gilke Croket, Lotte Kopecky, Saartje Vandenbroucke en Jolien D’Hoore. Op regelmatige tijdstippen komen we nu al samen. Mijn wegwedstrijden staan ook in het teken van de Spelen maar die maken mij ook beter. Jammer genoeg heb ik momenteel meer laagte- dan hoogtepunten. Tijdens het voorjaar was dat anders. In de voornaamste Vlaamse wedstrijden haalde ik de top twintig maar nadien heb ik tien dagen volledig rust genomen.’

‘Op 10 april ben ik opnieuw beginnen trainen en nu rij ik één wedstrijd per week. Dit weekend start ik in het Marianne Vos Wielerfestival in Aalburg en nadien volgt er een stage in Borlo.’ Het interview nemen we af op het terras van het supporterscafé van Tosh Vander Sande, terwijl binnen de Giro op groot scherm wordt getoond. ‘Ik kijk niet. Zoveel interesseert het me niet maar ik ga op zaterdag 26 mei wel Gijs Van Hoecke aanmoedigen. Een dag later ben ik terug in het land en start ik in Gooik-Geraardsbergen-Gooik. Gelukkig heb ik een dienende rol.’ Annelies heeft er – buiten het wielrennen – al een goedgevulde loopbaan opzitten: lerares lichamelijke opvoeding, een deeltijdse job bij een bakker in Schilde, analiste inspanningstesten in het Nottebohm Medisch Centrum in Brecht en sportfunctionaris en –verantwoordelijke in Hove. ‘Uiteindelijk was niet één van die jobs te combineren met mijn loopbaan als wielrenster. Vermits training en coaching me altijd interesseerde maar ik ook graag wat meer wou leren over het medische aspect van het wielrennen ben ik nu aan een studie kinesitherapie in Gent begonnen. In het allerbeste geval heb ik binnen 3,5 jaar mijn diploma.’

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Annelies Dom