Alvaro Hodeg doet niet onder voor ploegmaat Fabio Jakobsen in Handzame

HANDZAME – Nokere Koerse en Handzame Classic zijn twee wedstrijden die bijna altijd in één adem worden genoemd. Dit keer waren de scenario’s ook een doorslag van elkaar, met telkens een jonge sprinter van Quick Step op het hoogste schavotje. Woensdag stelde Fabio Jakobsen zich voor aan het Belgische publiek, vrijdag deed Alvaro José Hodeg Chagui (21) hem dat na.

Hodeg kwam niet toevallig bij de ploeg van Patrick Lefevere terecht, waar ook Fernando Gaviria, de andere snelle Columbiaan, die woensdag nog in Herentals werd geopereerd aan de linkerhand en de voorjaarsklassiekers aan zijn neus ziet voorbijgaan, actief is. In Handzame behaalde Hodeg zijn eerste profzege in loondienst van zijn huidige team. In 2017 was hij één keer de beste: in de zesde rit van de Ronde van de Toekomst.

‘Ook toen won ik in de spurt. Ik ben nu éénmaal een snelle jongen, ook al woonde ik – net als Fernando trouwens – in een streek waar het niet meteen vlak is.’ Hij komt uit Monteria, een stad in het Noorden van het land. Lefevere ontdekte hem omdat hij in zijn vaderland uitstekend werk leverde bij het ‘Coldeportes-Claro-Zenú-team’, dat al jaren een kweekvijver is van talentrijke wielrenners zoals Gaviria, Sebastian Henao (nu bij Sky) en Daniel Jaramillo (van United Healthcare). Hodeg scherpte zijn snelheid aan op de piste. ‘In 2014 werd ik nationaal kampioen bij de junioren in vier disciplines.’ Op het wereldkampioenschap bij de U23 in Doha twee jaar geleden werd hij twaalfde. 

Ondanks het feit dat ook de organisatoren van de Handzame Classic hadden gesleuteld aan het parcours en hun wedstrijd opgewaardeerd zagen tot een koers buiten categorie, lokte het bekijken ervan één lange geeuw uit. Een kopgroep van negen, met daarbij onze landgenoten Dennis Coenen (van Cibel-Cebon) en David Boucher – de bekendste renner uit het gezelschap – kreeg van het peloton een bonus van maximaal 5’48” die werd bereikt met nog 100 kilometer wedstrijd voor de boeg. Langzaam maar zeker moest de ene na de andere vluchter afhaken. Peter Koning, de ijverigste uit het selecte gezelschap, weerde zich nog wel stevig maar op tien kilometer van de finish werd duidelijk dat een massaspurt opnieuw onvermijdelijk was.

Terwijl iedereen opnieuw Jakobsen verwachtte was het dus dit keer zijn ploegmaat Hodeg die met de eer ging lopen. Hij was sneller dan Kristoffer Halvorsen – de nummer één van vorig jaar – en Pascal Ackermann (‘Mijn ploegmaats trokken de spurt te vlug op gang.) ‘Quick Step heeft dit keer mijn kaart getrokken’, lachte de winnaar, wiens wangen verraadden dat er in Nokere nog wél bloemenmeisjes op het podium mogen. Hodeg werd als jong renner opgevangen door Giovanni Jimenez, de eerste Columbiaanse wielrenner ooit die zijn geluk ging beproeven in Europa en onder meer voor Mann-Grundig, Hertekamp en Daf Trucks reed in de jaren ’70. ‘Het was een droom die waar werd toen ik een contract kreeg bij Quick Step. Als jongere renner kan je je geen betere werkgever indenken.’ Jakobsen en Hodeg rijden de volgende weken niet hetzelfde programma. ‘Morgen vertrek ik naar Catalonië, nadien kom ik terug naar België en rij ik Harelbeke. Nadien volgt een rustperiode in mijn thuisland. Hopelijk kan ik ooit aantreden in Parijs-Roubaix, want dat is de klassieker, die het meest tot mijn verbeelding spreekt. Niet toevallig is Tom Boonen mijn idool.’ (EM)