Alleen Sam Maes komt vannacht in actie tijdens de reuzenslalom

WILRIJK – Wie dit weekend een ‘stukje’ van de Belgen wil meepakken op de Olympische Spelen moet vannacht vroeg uit de veren. Om 2u15 begint de reuzenslalom bij de mannen met Sam Maes (20) als enige landgenoot. Hij woont en skiet al heel zijn leven in Oostenrijk en wordt aanzien als één van de betere jongeren. In een deelnemersveld van 110 mag hij als 49 ste aan de slag. De tweede manche staat geprogrammeerd om 5u45. Ook hier één topfavoriet: de Oostenrijker Marcel Hirscher.

Jorik Hendrickx (25) zorgde in onze ogen voor de beste Belgische prestatie op de Spelen tot nu toe. Hij wilde beter doen dan in Sotchi – waar hij zestiende werd – en dat lukte. Hij eindigde na de lange kür als veertiende met 248, 95 punten. De Japanner Yuzuru Hanyu verlengde zijn titel. Het is van 1952 geleden dat een kunstschaatser dit nog kon. Op de Super-G eindigde Kim Vanreusel (20) als 40ste, net dezelfde plek die ze innam na de slalom. De strijd voor het goud werd  verrassend beslecht in het voordeel van Ester Ledecka (22). Sinds 2012 combineert zij snowboarden met alpijns skiën. Ze behaalde twee zesde plaatsen in Sotchi in het snowboarden en belandde nu vanuit het niets op het bovenste Olympische schavotje na de Super-G. Haar beste prestatie tot nu toe: een zevende plek in de afdaling van Lake Louise. In Pyeonchang treedt ze nog driemaal aan: twee keer in het skiën en op de parallelle reuzenslalom in het snowboarden, waar ze medaillekansen heeft. Het zou een unicum zijn.

Kim Meylemans (zie foto) deed het zaterdag tijdens de derde en vierde run van het skeleton een stuk beter dan één dag eerder. Haar fatale eerste reeks zorgde ervoor dat ze uiteindelijk in de eindstand toch als veertiende eindigt, nadat ze even dertiende had gestaan en in de slotmanche zelfs de elfde chrono liet optekenen. Haar tijden (52.34 en 52.26) waren een stuk beter dan de dag voordien, maar de hele bende ging een pak sneller. Lizzy Yarnold zorgde voor het eerste Britse goud op deze Spelen. Enerzijds zal het de problematiek rond de pakken wellicht weer doen opwaaien, anderzijds is de vlaggendraagster van tijdens de Openingsceremonie niet de eerste de beste. Zij prolongeerde haar titel van Sotchi en verpulverde het baanrecord met liefst tweetienden van een seconde. 

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Marc Demartin – Eric ‘t Kindt