Aankomstplaats Luik-Bastenaken-Luik verhuist opnieuw naar stadscentrum

De aankomstlijn van Luik-Bastenaken-Luik zal vanaf volgend jaar opnieuw in het centrum van Luik liggen. Dat kondigden de organisatoren van de Doyenne-klassieker (ASO) en vertegenwoordigers van de provincie vandaag donderdag aan op een persconferentie in het Provinciaal Paleis.

26 jaar geleden, na de overwinning van Dirk De Wolf in 1992, werd de finishlijn verplaatst van het centrum van de Cité Ardente naar Ans, waar de Luxemburger Bob Jungels afgelopen zondag de recentste editie won. De overeenkomst voor de aankomst in Luik, op een nog nader te bepalen plaats, loopt ​​tot 2024.

Zowel de mannen- als de vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik zal  starten en finishen in Luik. De helft van de wedstrijd voor de mannen zal in de provincie Luik worden afgewerkt. Gedeputeerde Paul-Emile Mottard (PS): ‘Dit grote sportevenement is een meerwaarde voor de economie en het toerisme.’ Als reden van de wijziging van het parcours werd aangegeven dat dit niets te maken heeft met geld. Het is de bedoeling om de finale van de wedstrijd aantrekkelijker te maken.

Alle betrokken partijen besloten om nog nauwer samen te gaan werken. Bedoeling is dat L-B-L attractiever en populairder wordt. Er wordt onder meer gedacht om de officiële voorstelling van de deelnemers in een nieuw kleedje te steken. Verder wil men ook de jeugd aanspreken. Dit zal gebeuren door het organiseren van een dicteewedstrijd in de scholen uit de provincie.

Als compensatie wordt Ans volgend jaar de vertrekplaats van de Waalse Pijl. Traditiegetrouw vertrekt deze World Tour-wedstrijd telkens vanuit een andere stad of gemeente waarbij het startschot gedurende drie achtereenvolgende jaren in de provincie Luik wordt gegeven en de volgende drie edities vanuit een andere provincie. Traditiegetrouw ligt de finish op de Muur van Hoei. Ook deze aankomstplaats blijft sowieso behouden tot minstens 2024. Dit jaar startte de wedstrijd vanuit Seraing. Ze werd gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe. De start én de aankomst van de vrouwenkoers situeren zich eveneens op de Muur.

Tekst: Edwin Mariën