63 jonge topsporttalenten naar Europees Jeugd Olympisch Zomer Festival

BRUSSEL – Op zaterdag 21 juli gaat in Bakoe (Azerbeidzjan) het Europees Jeugd Olympisch zomer Festival (EJOF) van start. Het BOIC selecteerde voor deze vijftiende editie 63 jonge topsporttalenten uit acht sporten. Hun namen vind je via https://teambelgium.be/media/files/games/delegation/n-a-delegation-5d2df324b4581.pdf

Aangevoerd door Rudy Lahor, zal Team Belgium strijden om het hoogste metaal in: atletiek, basketbal (meisjes), gymnastiek, judo, tennis, volleybal (jongens), wielrennen en zwemmen. Dat zijn acht van de tien sporten die op het programma staan.

Rudy Lahor: ‘Atleten worden geselecteerd op basis van de voorstellen van de sportfederatie. Die oordeelt of een atleet zijn plaats heeft op een multidisciplinaire competitie als het EJOF en dit in overleg met het BOIC. Sommigen van de atleten kennen we van hun deelname aan de herfst stages die we ieder jaar organiseren in Vittel en van deelname aan de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires in 2018. Enkel olympische sporten staan op het programma. Voor het BOIC is deze competitie belangrijk als waardemeter van de jonge atleet op internationaal niveau. Het is nodig dat we de prestaties van atleten kunnen vergelijken met die van de Europese top. Ook van belang in dit soort competities voor jonge topsporters is de internationale wedstrijdervaring die de atleet opdoet, het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge atleet.’

Tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de ‘echte’ Olympische Spelen. Jacques Rogge, erevoorzitter van het IOC is de stichter van het Europees Jeugd Olympisch Festival. Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) werd in 1991 voor het eerst georganiseerd en is het enige multidisciplinair sportevenement in Europa. Het is een initiatief van de Europese Olympische Comités (EOC). Europa volgt hiermee het voorbeeld van bijvoorbeeld Azië, waar ook Olympische jeugdspelen worden georganiseerd.

Jonge atleten uit heel Europa van twaalf tot achttien jaar mogen meedoen. Aan de zomeredities van het EJOF nemen doorgaans zo’n 2 500 atleten deel; aan de winteredities festivals ongeveer 1 300.

Net zoals bij de Olympische Spelen houdt het EJOF een openings- en een sluitingsceremonie. De Olympische vlam brandt tijdens het hele festival en voor elke winnaar wordt zijn of haar volkslied gespeeld en de vlaggen van de landen van alle medaillewinnaars worden gehesen.

In 1991 was in Brussel de première van de zomereditie van het EJOF. Sindsdien volgden iedere twee jaar in het totaal veertien andere edities.  (EM)

Pin It on Pinterest