60 procent van de Vlamingen volgde de Olympische Winterspelen

BRUSSEL – Ondanks het feit dat de Olympische Winterspelen veel minder aandacht trekken in ons land wanneer we de vergelijking maken met bijvoorbeeld Nederland, blijkt dat bijna de helft van de Belgen de prestaties van Team Belgium wel degelijk heeft gevolgd via de media. 48,5 procent van de Belgen geeft dit aan in een onderzoek dat werd gehouden vlak na de Olympische Spelen in februari 2018 door iVOX Sports.
Naar de prestaties van de Belgen wordt uitgekeken, ook bij de Winterspelen. Bijna de helft van de Belgen zegt de atleten van Team Belgium op de Olympische Spelen in Zuid-Korea te hebben gevolgd in de media. Opvallend is wel dat het verschil tussen het Noorden en het Zuiden erg groot is. Bij de Vlamingen volgde zes op tien de Olympische Winterspelen, bij de Franstaligen zakt dit naar drie op tien. Het feit dat er geen enkele Waal in de selectie zat en dat de Franstalige televisie er helemaal geen aandacht aan besteedde is hier wellicht niet vreemd aan. Alleen La Dernière Heure was – net als de VRT, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws – ter plaatse. 63 procent van de Belgen weet dat Team Belgium één medaille behaalde. Vijftig procent is op de hoogte van het feit dat Bart Swings hiervoor zorgde.
De naambekendheid van het merk ‘Team Belgium’ blijkt terug te pieken zoals na de Olympische Zomerspelen, nadat het in de periode tussen de Olympische Spelen wat was gezakt. Eerder deed iVOX Sports op vraag van het BOIC immers ook al gelijkaardige metingen voor en rond de Olympische Zomerspelen. Daardoor kunnen we reconstrueren hoe de opbouw van kennis over Team Belgium juist verliep. In januari 2016 wist 20 procent van de Belgen het merk te plaatsen, dat liep op tot 60 procent in augustus 2016 (dankzij de Olympische Zomerspelen), zakte naar 42 procent in september 2017 en steeg nu weer naar 60 procent.
Voor de kennis van de wintersportatleten zijn de Olympische Winterspelen uiteraard erg belangrijk. Een aantal deelnemers profiteert dan ook duidelijk van de geleverde prestaties en/of van de media-aandacht al is het zo dat de bekendheid van deze atleten beperkter blijft in vergelijking met sporters die aantreden tijdens de Olympische Zomerspelen. Zowel vorige maand als in september 2017 werd gepeild naar de naambekendheid van enkele deelnemers aan de Winterspelen. 56 procent bleek schaatser Bart Swings nu te kennen, tegen 38 procent vijf maanden eerder. 41 procent (tegen 29) wist wie snowboarder Seppe Smits was. Zeer opvallend: in 2017 kende 31 procent van de ondervraagden nog de Belgian Bullets, het Belgische bobsleeteam. Dat aantal zakte na de Spelen naar 28 procent. Broer en zus Hendrickx, beiden actief in het kunstrijden op de schaats, gaan dan weer de omgekeerde weg op. Joeri is nu geen onbekende meer voor twaalf procent van de Belgen (tegenover drie procent) en Loena klom van twee naar tien procent. Kim Meylemans tenslotte, die deelnam aan het skeleton, verdrievoudigde eveneens bijna haar naambekendheid: van drie naar acht procent. 34 procent van de deelnemers aan het onderzoek kon geen enkele Belgische deelnemer opnoemen. Voor de Spelen was dat nog 49 procent.
Benieuwd wat het resultaat zal zijn na de Paralympics. Hiervoor is de persaandacht zeer gering. Alleen Sport in de Kijker en de RTBF zijn ter plaatse, al brengt de Franstalige omroep enkel bijdragen in haar journaals. Slechts één buitenlandse zender, die bij ons zowel op de kabel als digitaal te bekijken is, geeft de wedstrijden rechtstreeks uit: France 2. De NOS biedt elke dag een uitzending van een uur aan. De VRT en Eurosport doen niets.

Tekst -Edwin Mariën

Foto – Marc Demartin

Pin It on Pinterest

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.