40 000 deelnemers lopen zondag de Antwerp Ten miles of marathon

ANTWERPEN – De DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon nu zondag 23 april stevent af op 40 000 deelnemers. Donderdagavond hadden al bijna 37 000 lopers zich ingeschreven. Dat zijn er 3 000 meer dan vorig jaar op hetzelfde moment, maar wie wil kan zich nog tot zondagmiddag ter plaatse aanmelden. Nieuw dit jaar is dat de tussentijden van elke loper via Mypage op de website en de app te volgen zijn.

Ook op deze 32ste editie zal de 10 Miles zelf veruit de populairste afstand zijn van de vier. Ruim twee op drie ingeschrevenen wagen zich aan die zestien kilometer. De andere afstanden zijn de Marathon (ruim 2 000 deelnemers), de Short Run over vijf kilometer en de Chiquita Kids Run (1,4 kilometer).

Eén deelnemer op vijf loopt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor één van de vier goede doelen waaraan de organisatie zich dit jaar verbindt: Rode Kruis-Vlaanderen, To Walk Again, Kom op tegen Kanker en SOS Kinderdorpen. Ruim 20% van de al ingeschrevenen steunt één van die goede doelen en betaalde tien euro extra, die rechtstreeks naar het goede doel van hun keuze gaat en waarvoor ze een t-shirt in ruil krijgen. Voor de start van elk van de afstanden worden op het startpodium de cheques aan die organisaties uitgereikt.

Het parcours van de 10 Miles is identiek aan dat van vorig jaar. Vanop Linkeroever gaat het via de Kennedytunnel naar de Kaaien, door de binnenstad, en via de Waaslandtunnel terug naar Linkeroever waar de finish ligt. Ook de DVV Verzekeringen Antwerp Short Run en de Chiquita Kids Run finishen op de Charles De Costerlaan, waar een grote tribune staat opgesteld. De marathon voert de lopers langs de diverse Antwerpse districten en finisht op de Grote Markt. Op de marathon verwachten we een open strijd tussen olympiër Willem Van Schuerbeeck en Régis Thonon, winnaar van de jongste 20 kilometer door Brussel en debutant op deze mytische afstand. Zij zullen in het spoor van hazen David Cherop (Oeganda) en John Karori (Tanzania) op zoek gaan naar een chrono ruim onder de 2u20.  Op de 10 Miles kan Nick Van Peborgh een zesde zege op zijn naam schrijven. Bij de vrouwen gaat Veerle Van Linden voor een de vijfde overwinning op rij. Triatlete Sofie Goos, winnares in 2012, is haar belangrijkste concurrente.

Onder de vele deelnemers ook heel wat bekende lopers, voor het eerst ook op de marathon. Daar maakt Antwerps burgemeester Bart De Wever zijn debuut. Linde Merckpoel van Studio Brussel waagt zich voor de tweede keer aan de volle 42 kilometer. Op de 10 Miles nog meer politici met onder meer vicepremier Kris Peeters, Vlaams minister Ben Weyts, Antwerps schepen Ludo Van Campenhout en Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau. Ook mediagezichten Saartje Vandendriessche, Francesca Vanthielen, Tine Embrechts, Sven Pichal en Ann Reymen lopen mee, net als ex-veldrijders Sven Nys, Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout.

Met tienduizenden lopers en supporters zal het verkeer op zondag 23 april op verschillende plaatsen hinder ondervinden. Alle mobiliteitsinfo voor bezoekers en bewoners is terug te vinden op www.slimnaarantwerpen.be en op www.sportingA.be. (EM)

*Meer info en vertrektijden: www.dvvantwerp10miles.be, www.fb.com/antwerp10miles.