De Schorre heeft vanaf juni 2018 zijn eigen Velodroom

BOOM – 16 augustus 2017- Vorig jaar lanceerde de provincie Antwerpen een publieke oproep om een nieuwe naam te vinden voor het Fietsbelevingspunt Rupel/Scheldeland, op dit moment in opbouw aan de Rupeldijk in Boom. Uiteindelijk is de jury gezwicht voor ‘De Velodroom’, een idee van Kirstof Verelst uit Puurs, die wordt beloond met een tweedaags fietsarrangement. Zijn voorstel is een eerbetoon aan de internationaal gerenommeerde ambachtslui uit de Rupelstreek die tijdens de eerste helft van de vorige eeuw bijzonder bedreven waren in het wielermilieu.

Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘In 1907 kreeg Boom zijn eigen Velodroom, gebouwd door de Boomse familie Apostel-Mampaey. In 1929 werd ze definitief gesloten. Het exact aantal velodrooms dat door de familie werd gebouwd is niet meer te achterhalen. Van de bouw van zeventien bestaan er effectief bewijsstukken maar wellicht waren het er een 30-tal. Ze oefenden hun activiteiten onder meer uit in het Sportpaleis van Antwerpen, het Kuipke van Gent, het Parc Chambrun in Nice en het Stade Vélodrome in Marseille. In ‘De Velodroom’, die in juni 2018 zou moeten klaar zijn, willen we stukken uit de wielercollectie van Paul Van Bommel tentoon stellen. Vooral de verzameling fietstruitjes zal in het oog springen maar bovendien kunnen we ook uitpakken met thematische tentoonstellingen. We gaan daar verhalen rond laten schrijven door Karel Lemmens, sportmedewerker bij Gazet van Antwerpen. Bedoeling is dat de voorbijrijdende fietsers hier iets kunnen komen drinken en bekijken.‘

De tafel werd ontworpen met materiaal van de wielerpiste van het Antwerpse Sportpaleis V.l.n.r..: Alex Ternier, directeur van De Schorre – gedeputeerde Bruno Peeters en Rudy De Vos (Grootvader van Kristof Verelst was een van de velodroombouwers van het Sportpaleis.)

Toerisme Vlaanderen ondersteunt het initiatief met 289 170 euro in het kader van het Impulsprogramma Fiets- en Wandelnetwerken. Het project zelf kost 1,6 miljoen. De 700 wielertruitjes zijn ondertussen geïnventariseerd in het provinciaal registratiesysteem voor museumcollecties DONNET. Ook de twintig unieke fietsen zijn ingevoerd en momenteel loopt volop de registratie van de meer dan dertig trofeeën en de rijke collectie documenten en foto’s. Meer dan 400 renners en sponsors zijn geregistreerd. Dankzij de goede samenwerking met het Wielermuseum in Roeselare verloopt dit op een professionele museale wijze. Van elk truitje is van de voor- en achterzijde een foto gemaakt zodat het snel terug te vinden is en bruiklenen vlotter kunnen verlopen.

De collectie wordt gelinkt aan thematische kapstokken. Men begint met het verhaal van de streekrenners. Staan nog op het programma: de thematruitjes (roze, groene, gele trui door de jaren heen), historiek van de ploegen, vrouwen in de koers, De Groten van Toen, Velodroombouwers in de kijker (met een  velodroommaquette, een authentiek stukje van de Antwerpse piste wordt gepresenteerd), valpartijen met hun dieptepunten en de evolutie in de merchandising (koerspetjes, bidons, reclame op truitjes,…). Per thema zal een katern worden uitgegeven die jaar na jaar de rijkdom van het Vlaamse wielerverleden stoffeert. Ondertussen lopen ook de contacten met IMSIR (samenwerkingsverband tussen Aartselaar, Boom, Hemiksem,  Niel en Rumst) om te zien hoe men de bezoekers ook van de nodige fietsservice kan voorzien door fietsverhuur en zelfs kleine herstellingswerken. (EM)

*Meer info: www.develodroom.be of bekijk de volgende sportflash

Fotoboek : http://www.sidk.be/sportflash/2017/nr46_augustus2017/velodroom/

 

Pin It on Pinterest