30 jaar na ‘cool runnings’ stuurt Jamaica een vrouwenbobsleeteam naar OS

WILRIJK –  30 jaar na het debuut van de bobsleemannen op de Olympische Winterspelen maken nu ook de Jamaicaanse vrouwen hun debuut in Pyeongchang. Stuurvrouw Jazmine Fenlator en remsters Carrie Russell en Audra Segree zorgden voor dit exploot. Ook de mannen maken nog een kans om er opnieuw bij te zijn. Over hun hilarisch debuut werd in 1993 een film gemaakt: ‘Cool Runnings’. Het verhaal was immers niet alledaags: sporters uit een land waar nog geen millimeter sneeuw is gevallen die naar de Winterspelen mochten. Ondertussen is er een en ander veranderd. Maar toch: de Bobslee- en Skeleton-federatie moet voor haar dagelijkse werking nog steeds vooral beroep doen op donaties.

Van links naar rechts Carrie Russell, Jazmine Fenlator-Victorian en Audra Segree

De meisjes zijn uiteraard bijzonder opgelucht dat ze er volgende maand in Zuid-Korea zullen bij zijn. Jazmine Fenlator (32) zal al voor de tweede maal deelnemen. Tijdens de vorige Spelen kwam ze nog uit voor de Verenigde Staten. Ze heeft immers een Jamaïcaanse vader en een Amerikaanse moeder. Ook Carrie Russell is geen onbekende. Vijf jaar geleden maakte zij deel uit van het atletiekteam dat goud behaalde op de 4×100 meter tijdens het WK in Moskou.

Maar keren we even terug naar het gezegende jaar 1988 en de Spelen van Calgary. Eén jaar eerder werd de JBSF, de Jamaïcan Bobsleigh and Skeloton Federation, in het leven geroepen. De doelstellingen waren niet mis. ‘We willen atleten begeleiden op administratief en competitief gebied, hen regelmatig samenbrengen en dit met de bedoeling om er Wereld- en Olympische kampioenen van te maken.’ Het idee om met een bobsleeteam uit te pakken kwam van twee Amerikaanse zakenlui – George Finch en William Maloney -, die in Jamaïca woonden. De twee gingen regelmatig naar ‘pushcart-races’, een soort zeepkistenwedstrijd. Jamaïcanen zijn zo gebouwd dat ze een ideaal lichaam hebben om aan atletiek te doen. Tel pushcart-racing op met hardlopen en meng het met een vleugje ijs en je krijgt bobsleeën. Dankzij de hulp van trainers uit de Verenigde Staten en Oostenrijk werd het team klaargestoomd voor de Spelen. Een twee- en een viermansbob werden afgevaardigd. Dudley Stokes was een van de atleten. ‘Vijf maanden voor de Spelen kroop ik voor het eerst in een bobslee. In het Olympisch dorp waren wij een attractie. We konden niet naar de stad want iedereen wilde met ons op de foto. De voorbereiding verliep verre van ideaal: we gebruikten aftands materiaal en kregen met tal van blessures af te rekenen. Tijdens onze eerste run met de viermansbob crashten we. We kwamen met zijn allen onder de slee terecht.’ In de film droegen ze de bob tot over de aankomstlijn maar dat is niet echt gebeurd. In de viermansbob werden ze niet opgenomen in de uitslag, de tweemansbob eindigde 30ste.

Calgary blijft een magische aantrekkingskracht hebben op het twaalfkoppige bobsleeteam. Tijdens een voorbereidende stage voor de Spelen van Pyeongchang raakte hun oude busje er stuk. De ploeg zat met de handen in het haar. Hun coaches waren niet mee op stage omdat er geen geld genoeg was. Met zijn twaalven hadden ze 1 700 dollar meegekregen om te eten en te overnachten.  De plaatselijke radio zette in allerijl een crowdfunding-campagne op en zamelde zo 7 000 dollar in. Een autoverhuurder leende een nieuw busje en gaf hen 2 500 dollar zakgeld.’ Op die manier konden ze hun voorbereiding verderzetten en hopen ze dat ze volgende week te horen zullen krijgen dat ze hun koffers mogen pakken voor Zuid-Korea.

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Twitter / Courtesy of Jamaica Bobsled Team/Facebook