27 Antwerpse steden en gemeenten krijgen sporters-belevenmeer award

HERENTALS – Sport Vlaanderen daagde begin 2017 alle Vlaamse steden en gemeenten uit om deel te nemen voor de sporters-belevenmeer award. Zij die erin lukten de vijf uitdagingen tot een goed einde te brengen, mogen zich een jaar lang  #sporters-belevenmeer-gemeente of stad noemen.

Lieve Claes

In totaal gingen 154 Vlaamse steden en gemeenten deze uitdaging aan. 37 daarvan bevinden zich in de provincie Antwerpen. Tien haakten onderweg af. De overgebleven 27 (voor heel Vlaanderen waren dat er 114), die dus wel voldeden aan alle vooropgestelde criteria kregen tijdens een huldiging in Herentals hun award. Het gaat om Aartselaar, Balen, Beerse, Boechout, Bonheiden, Boom, Bornem, Brasschaat, Brecht, Edegem, Geel, Kalmthout, Laakdal, Lier, Malle, Mechelen, Merksplas, Mortsel, Putte, Puurs, Ranst, Schoten, Sint-Katelijne-Waver, Turnhout, Wijnegem, Wommelgem en Zandhoven. 

Per uitdaging werd een extra prijs van 750 euro voorzien voor de kandidaten die hieraan de meest originele invulling gaven. Voor de ‘het organiseren van een sportactiviteit waarin beleving centraal staat’ ging de prijs naar Zandhoven, die op 22 december 2017 in het kader van de Warmste Week een Black Light Sportavond organiseerden. Beerse postte 585 foto’s met gebruik van de hashtack en won daardoor in de categorie ‘laat zien dat sporters in uw stad of gemeente meer beleven en illustreer dit op de sociale media.’ De trofee voor het gebruik van de hashtack op alle promotiematerialen was weggelegd voor Bonheiden, die er een fotowedstrijd aan hadden verbonden. Voor het meest actief deelnemen aan de maand van de sportclubs, waarbij een coördinerende rol door de gemeente wordt gespeeld werd Lier aangeduid, die de prijs gaf aan de Club Girls Only, die werken met anderstalige kinderen. Tenslotte kreeg Bassisschool De Twinkeling uit Balen een aw

Phillipe Paquay

ard voor haar inzet bij de actie ‘kom in sportoutfit naar school’. Zij organiseerden meteen ook een modeshow. Er werd bovendien een ‘overall winnaar’ aangeduid, die 1 500 euro in ontvangst mocht nemen. Deze prijs ging naar Beerse.

In Antwerpen heerst er enige ongerustheid over de overheveling van de bevoegdheden van de provinciale besturen naar Vlaanderen. In heel Vlaanderen maken 63 provinciale medewerkers de overstap. Alleen al bij de promotiedienst komen er acht extra werkkrachten, waarvan zeven uit Antwerpen en één uit Vlaams-Brabant. Met name de G-sportwerking stond in Antwerpen mijlenver voor op de andere provincies. Philippe Paquay, de administrateur-generaal van Sport Vlaanderen, probeerde de aanwezigen te sussen. ‘Alle provinciale gelden zullen mooi worden verdeeld over zes ‘werven’: G-sport, regiowerking rond sport, bovenlokale sportevenementen en structuur, sport, natuur en ruimtelijke ordening en de uitleendienst. Voor G-sport blijven er drie hoofdrolspelers over: de G-sportfederatie – een fusie van Parantee en Psylos -, de vzw G-sport en Sport Vlaanderen.  Van de provincies komen niet alleen taken over, maar ook instellingen en domeinen. De provinciale recreatiedomeinen blijven bij de provincies, net zoals de middelen en het personeel ervoor. Het Olympia-zwembad in Brugge blijft eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Aleen het Peerdsbos provinciaal sportcentrum in Brasschaat komt in handen van Sport Vlaanderen en wordt zo ons veertiende sportcentrum. Het wielercentrum in Wilrijk werd naar de stad overgedragen, net zoals het Huis van de Sport in Gent.’

Tekst – Edwin Mariën
Foto – Marc Demartin

 

 

 

Pin It on Pinterest