25 Kandidaten om deel uit te maken van de raad van bestuur van het BOIC

BRUSSEL – Tijdens zijn recentste vergadering heeft de raad van bestuur van het BOIC kennis genomen van de 25 kandidaturen voor de verkiezingen van de voorzitter en van de vijftien  leden (zeven Nederlandstaligen, zeven Franstaligen en één Duitstalig lid) van de nieuwe raad van bestuur. Nemen na vijf mandaten afscheid van het BOIC: Anne d’Ieteren, Philip Berben, Cyriel Coomans, Jan Verstuyft en Thierry Zintz. Federaties konden hun kandidaten voordragen tot 2 april. De verkiezingen vinden plaats tijdens de algemene vergadering van het BOIC op vrijdag 2 juni.

De kandidaten voor de verkiezingen van de raad van bestuur van het BOIC zijn:

*Voorzitter : Pierre-Olivier Beckers (Hockeybond)

*Nederlandstaligen: Dominique Baeyens (Volleybalverbond), Jan Baert (Golffederatie), Dirk De Maeseneer (Tennisbond), Christophe Delecluse (Atletiekbond), Karin Donckers (Ruitersportfederatie), Michaël Louwagie (Zwembond), Didier Rotsaert (Handbalbond), Sven Serre (Badmintonfederatie), Gwenda Stevens (Roeibond), Patrick Van Campenhout (Wushu-federatie), Tom Van Damme (Wielrijdersbond), Peter Van den Bossche (Yachting Verbond) en Suzy Van Wolleghem (K.B.B. voor Lichamelijke Opvoeding).

*Franstaligen: Michel Bertrand (Judobond), Marc Coudron (Hockeybond), Jean-Pierre Delchef (Basketbalbond), Dominique Gavage (Atletiekbond), Pascal Mertens (Kanoverbond), Dominique Monami (Belgian Paralympic Committee), Sylvie Ronsse (Turnbond), Jean-Michel Saive (Tafeltennisbond) en André Stein (Tennisbond).

*Duitstaligen: Willy Bosch (Boksbond) en Martine Tossens (Skifederatie).

De verkiezingsprocedure wordt bepaald in de statuten en het inwendig reglement van het BOIC. Tijdens de algemene vergadering van 10 juni 2016 werd een belangrijke statutenwijziging goedgekeurd. Deze beslissing sluit aan bij de principes van goed bestuur. In dit kader werd beslist dat bestuurders nog ten hoogste vijf mandaten mogen hebben en de voorzitter maximaal vier mandaten.  Deze wijzigingen houden in dat tijdens de algemene vergadering van 2 juni vijf bestuurders van het BOIC het maximum toegestane aantal mandaten zullen hebben bereikt en zich dus niet meer kandidaat mogen stellen.

BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers (57) is kandidaat om zichzelf op te volgen en zo de continuïteit en stabiliteit op managementniveau te waarborgen. Beckers is ex-CEO van de Delhaize Groep. Hij nam er in 2013 ontslag en streek een vertrekpremie van zeven miljoen euro OP , waarover heel wat commotie ontstond.  Hij studeerde onder meer aan de Harvard Universiteit in Boston en is een zeer sportief man. Niet alleen deed hij in competitieverband aan hockey, maar ook aan zwemmen en voetbal. Voor het overige is hij een mountainbiker, een skiër, beklom hij de Mont Blanc en doet hij aan diepzeeduiken, judo, tafeltennis, tennis, squash, joggen, turnen en autosport. Beckers is, na het afhaken van Jacques Rogge,  – als enige landgenoot – ook lid van het Internationaal Olympisch Comité. Hij werd een eerste keer tot voorzitter gekozen van het BOIC in 2004 en begint dus wellicht aan zijn vierde ambtstermijn.  (EM)