Martinez wordt niks wijzer na overbodige interland

HEIZEL – Niettegenstaande hijzelf het tegendeel beweerde is bondscoach Roberto Martinez nauwelijks iets wijzer geworden na de interland tegen Tsjechië. Niet dat dit de fans hoeft te verontrusten, want er mag toch worden verwacht dat het uitstapje naar Estland, waar vrijdagavond voor de punten wordt gespeeld, niet meer wordt dan een vakantie-uitstap.

Met recht en reden mag voor de zoveelste keer het nut van vriendschappelijke interlands in vraag worden gesteld. De spelers hebben er stuk voor stuk al een zwaar seizoen opzitten en schakelden de voorbije weken al eventjes over op vakantiemodus. Martinez bracht een bijzonder offensief elftal aan de aftrap. Chadli speelde op de rechterflank. Kompany, De Bruyne en Tielemans waren de dirigenten met dienst en voorin speelde Nainggolan achter Lukaku en Bathshuayi. De Duivels openden zowel de eerste als de tweede spelperiode aardig, maar vielen telkens veel te snel terug. Tijdens de tweede helft greep Martinez terug naar zijn vertrouwde 4-3-3. Daarvoor diende hij tijdens de rust wel vijf wissels door te voeren.

De thuisploeg opende sterk en de 27 000 toeschouwers vermaakten zich op de tribunes.  Nadat Lukaku een vijftal kansjes de nek had omgewrongen, toonde zijn collega-spits Michy Batshuayi dat zijn seizoeneinde bij Chelsea niet toevallig erg sterk was. Een vreselijk misverstand tussen Courtois en De Bruyne liet Krmencik toe om de stand in evenwicht te brengen. De ingevallen Fellaini buffelde na de pauze de eindstand  tegen de netten op een manier waarop hij het patent heeft: hoog opverend, torend boven vriend en tegenstander.  Opvallend: de bijzonder bleke prestatie van Christian Benteke, die voortdurend oorlog voerde met de bal.

Het kon Martinez allemaal niet deren. ‘Ik heb er zeker geen spijt van dat we deze wedstrijd hebben geprogrammeerd. De spelers hebben er allemaal een zwaar seizoen opzitten en stootten vandaag op een tegenstander die enthousiast en dynamisch voor de dag kwam. Ik wilde deze match wel degelijk winnen, ook al telde ze niet mee voor een officiële competitie. Opdracht volbracht, zodat dit meteen een perfecte voorbereiding is voor de confrontatie met Estland. Ik besloot om het duo Lukaku-Batshuayi aan de aftrap te brengen omdat zij op training sterk bezig waren. En echt, ik heb me geamuseerd toen ik ze samen aan het werk bezig zag op het veld. Ik begrijp dat jullie kritiek hebben, dat jullie vinden dat het allemaal beter kon maar je moet rekening houden met het tijdstip waarop een wedstrijd wordt gespeeld. Wanneer je in augustus of september moet aantreden, dan doe je dat op een heel andere manier dan in maart, op een moment dat veel spelers met stress hebben af te rekenen. Vergeet niet dat nu bepaalde jongens er al een ‘break’ van zestien dagen op hadden zitten. Het is niet makkelijk om je onder die omstandigheden op drie dagen tijd voor een nieuwe opdracht op te laden. Mag ik jullie nog wijzen op de prestatie van Kevin De Bruyne. Ik heb echt van hem genoten. Wanneer hij aan de bal is, dan weet je nooit wat hij ermee zal doen.’ Voor het eerst sinds oktober 2015 maakte Vincent Kompany nog eens zijn opwachting. ‘Het leek alsof hij nooit was weggeweest. Hij is een vechter en laat dat ook constant zien tussen de lijnen. Hij schuwt het contact niet, iets wat je dezer dagen wél meer en meer vaststelt bij jonge spelers.’ (EM)