Ruwbouw van binnensportaccommodatie in Lint zit in afwerkingsfase

Geert Verhulst en schepen Alice Bruno
Geert Verhulst en schepen Alice Bruno

LINT – Fase 2 van de uitbreiding van de binnensport accommodatie aan OC De Witte Merel aan de Liersesteenweg in Lint is in volle actie. De ruwbouw zit in de afwerkingsfase. Alles verloopt tot hiertoe vlot en volgens schema. Zo kunnen de werken voor het bouwverlof zijn afgerond.

Na de renovatie van de kleedruimtes en het sanitair, die vorig jaar werd uitgevoerd, is de nieuwbouw van de nieuwe sporthal de volgende stap in het actualiseren en uitbouwen van de sportinfrastructuur van de gemeente Lint. ‘Hierbij werd een hele kleine achterstand opgelopen maar daar hield de aannemer sowieso rekening mee’, zegt schepen Alice Bruno (N-VA). ‘Onze inwoners zullen een moderne sportzaal krijgen, uitgerust met een comfortabele sportvloer. Het gebouw wordt voorzien van kleedkamers, douches en sanitair voor mindervaliden, zodat zoveel mogelijk mensen er plezier van kunnen hebben.’

Uiteraard is er aandacht voor duurzaamheid. Toiletten worden gespoeld met regenwater, op het dak zullen pv-panelen worden aangebracht en de verlichting is uitgevoerd in energiezuinige leds. Het ontwerp is afgestemd op de wensen van de turnkring, de korfbal-, de badminton- en de volleybalvereniging. Geert Verhulst (OC De Merel): ‘De sportzaal zal na de zomervakantie in gebruik worden genomen en kan onafhankelijk van de rest van De Witte Merel worden gebruikt: sport- en theateractiviteiten kunnen voortaan gelijktijdig plaatsvinden. Er zijn dus afgescheiden ingangen.’

De sportzaal is voorzien van een grote glaspartij op het noorden, zodat er ruimschoots daglicht – maar geen direct zonlicht – binnenvalt en er een maximale visuele interactie is met de groenzone en de mooie grote bomen aan de Lindelei. In de Witte Merel kan worden gesport in het groen. Bruno: ‘Bedoeling is dat men een mooi zicht heeft op het pleintje. De her-aanleg van de groenzone aan de Lindelei is een belangrijk onderdeel van de werken. Door de grote raamopeningen hebben de sporters contact met de groene omgeving. Andersom zorgt de dynamiek van de sporters voor een interessant en wisselend beeld, ook in de avonduren. Waar De Witte Merel zich voorheen afkeerde van de Lindelei opent de nieuwe sportzaal zich juist naar het parkje. Verhulst: ‘Het zwaarste karwei was eigenlijk de rennovatie. Je weet nooit wat je allemaal gaat aantreffen in een gebouw dat 32 jaar oud is.’

Trias Architecten
Trias Architecten

Aannemer Verelst Bedrijfsbouw en Renovatie uit Putte en TRiAS architecten uit Turnhout gaven nog enkele interessante weetjes mee: de uitbreiding heeft een vloeroppervlakte van circa 1 000 vierkante meter, het zwaarste betonpaneel weegt ongeveer veertien ton, de onderste betonpanelen zijn voorzien van een bamboe-textuur, de gelamineerde houten spanten zijn 25 meter lang en werden met een speciaal transport naar de werf gebracht en de grote glaspartijen hebben een oppervlakte van circa 85 vierkante meter. Bruno: ‘Dit is een ideaal voorbeeld van een integratieproject. Van bij het begin werden de buurtbewoners betrokken en grondig geïnformeerd over wat er ging gebeuren. Het resultaat is dat er geen enkel bezwaarschrift binnenkwam. Anders ligt het wanneer je zomaar begint te bouwen en het gerucht de ronde doet dat groen moet wijken voor een betonnen bunker. Dan krijg je gegarandeerd tegenkanting.’ De timing van de werken is niet toevallig gekozen. Bedoeling is dat de binnensport accommodatie klaar is bij het start van het nieuwe seizoen. 

Tekst Edwin Mariën

Foto  Marc Demartin

Pin It on Pinterest